En ple temporal polític que pot determinar l'horitzó de Catalunya el segle XXI, de vegades passem per alt que el desenvolupament econòmic pot afavorir o bloquejar un projecte polític i social. Ara farà 10 anys es va signar el Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació entre agents socials universitats, partits polítics i Govern. El Pla marcava un calendari d'una vintena d'anys -ara seríem a la meitat del període- per tal de transformar el sistema econòmic català cap a una direcció que en garantís el benestar dels ciutadans, la competitivitat i la sostenibilitat. Els reptes plantejats pel PNRI s'agrupen a l'entorn d'aquesta missió general: «Per una Catalunya pròspera econòmicament i amb una societat del benestar avançada i cohesionada que visqui dins d'uns límits sostenibles». És un bon moment per recordar-ho.

Els reptes eren i continuen sent:

- Reptes científics, productius o organitzatius

1. Generació i gestió de nou coneixement capdavanter i tecnologies transformadores. Integrar coneixements diversos interdisciplinaris per abordar reptes i traslladar les solucions a la societat mitjançant la cocreació i la coinnovació en comunitats de coneixement i innovació avançades i multidistribuïdes localment i globalment. 2. Desenvolupament de materials, sistemes de producció i ecoproductes. Nous materials amb noves funcionalitats i aplicacions i nous ecoprocessos de fabricació que disminueixin la generació de residus, el consum d'energia i l'ús de matèries de partida no renovables, que assoleixin cicles de vida de producte amb baix o nul impacte ambiental.

3. Transformació de les organitzacions i de noves formes de treball que permetin, en l'àmbit públic i privat, el màxim desenvolupament de les capacitats individuals i col·lectives orientades a generar valor. 4. Millora dels mecanismes de governança, socioeconòmics i polítics. Comprendre i actuar sobre les noves necessitats que la societat té de generar interaccions dels àmbits públic, privat i la societat civil que permetin acomodar interessos mutus en els vessants polític, social, econòmic i mediambiental.

- Reptes destinats a les persones i la societat

5. Aliments de qualitat, saludables i plaents. Cadena agroalimentària de qualitat i de valor afegit que integri el respecte pel medi ambient i les especificitats del país amb l'ús de tecnologies d'avantguarda per donar resposta a les necessitats nutricionals, de consum, lleure i cultura associades als aliments i a l'alimentació. 6. Prevenció i cura en un sistema de salut sostenible, viable i universal que situïn les persones com a agent proactiu i responsable de la seva salut mental i física en tot el seu cicle vital i que incorporin els avenços científics i tecnològics mitjançant una recerca translacional de qualitat en tots els nivells assistencials.

7. Creació d'entorns d'aprenentatge efectius al llarg de la vida que facilitin a les persones la incorporació de les competències i les experiències necessàries per desenvolupar el seu màxim potencial en les diferents facetes vitals i per contribuir a una societat més pròspera i avançada. 8. Excel·lència i democratització dels productes i serveis culturals, de l'audiovisual i de la informació que donin valor a la creativitat, la diversitat cultural i la dimensió social. Distribució multicanal i models d'explotació tecnològicament avançats, globals i multifuncionals.

9. Cohesió social i gestió de la complexitat social per generar oportunitats. La immigració, l'envelliment, la joventut, l'equitat de gènere com a reptes i alhora oportunitats d'incorporació de noves tecnologies i noves formes empresarials-tercer sector i organitzatives per cobrir una necessitat creixent en aquests àmbits. 10. Seguretat de persones, béns, informació i territoris. Fenòmens individuals i col·lectius associats amb la percepció i l'anàlisi del risc.

11. Desenvolupament d'una societat de serveis amb noves activitats o transformació dels existents emprant noves tecnologies i xarxes socials per adreçar-se a uns usuaris i consumidors diversos i complexos, molts d'ells nascuts digitals. 12. Emocions i sensacions pel lleure i el desenvolupament personal que generin productes i serveis per al turisme i l'oci, el comerç, el benestar i el desenvolupament personal.

- Reptes ambientals i de l'entorn

13. Mitigació i adaptació al canvi climàtic ajustant les activitats socioeconòmiques i humanes afectades i l'ús dels recursos naturals. Captació de CO2, gestió forestal, mines. 14. Eficiència energètica i energies renovables descentralitzades. Augment de l'eficiència i l'estalvi i energètic en un marc de consum conscient de les limitacions i de la necessitat de reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Edificis/construccions productors d'energia.

15. Gestió i planificació de l'aigua per un ús sostenible per garantir les qualitats requerides en un context de consum responsable i d'adaptació de les activitats socioeconòmiques a les disponibilitats. 16. Fluxos eficaços de persones i mercaderies i d'informació. Noves solucions i productes en infraestructures, telecomunicacions i mitjans de transport per a la mobilitat de persones i mercaderies i d'informació al servei d'un canvi de model en la gestió de fluxos que, orientat a afavorir l'accessibilitat i la sostenibilitat. 17. Edificis, ciutats i territoris per viure, generar valor i conviure, adaptades a les noves necessitats socials i mediambientals.

En la mesura que Catalunya avanci cap aquí garantirem el nostre futur no només econòmic, sinó social i polític.