Lèxit exportador de les empreses gironines en els darrers anys és un fet inqüestionable. Tot i que en el primer trimestre de l'any les xifres mostren un lleuger retrocés, aquest probablement es corregirà quan coneguem les dades d'abril per l'efecte calendari de la Setmana Santa, que aquest any ha caigut al març i el 2017 unes setmanes després.

Un amic economista m'ha fet arribar un informe de conjuntura de la Cambra de Comerç de Girona de l'any 2007 on s'alertava que les exportacions gironines s'estaven especialitzant en productes de baix contingut tecnològic. «En aquest aspecte, creus que estem millor o pitjor,?», em pregunta el meu amic. Una dècada després la situació que advertia la Cambra s'ha accentuat: bona part del creixement exportador ve de les vendes de carn congelada i fresca. Mentre aquesta partida exportadora ha augmentat un 100%, el conjunt de les vendes a l'estranger de les firmes gironines ho fa un 40%.

I un segon apunt crític, aquest no només exclusiu de l'economia gironina. Caldria analitzar amb calma quina part del creixement exportador es deu a la contenció salarial i quin a la millora de la productivitat de les empreses. Les bases d'una evolució saludable haurien de dependre més del segon factor que del primer.