Polítics i polítiques, executius i executives, empresaris i empresàries, saberuts i saberudes i homes i dones mortals: no «empodereu» més, per l'amor de Déu, perquè el verb, escrit i pronunciat així, «no és adequat en català», paraula d'Optimot, el cercador lingüístic que (com el desodorant Rexona) mai no t'abandona. No és pot dir «EM-PO-DE-RAR» (el Termcat i l'Institut d'Estudis Catalans ho corroboren)! Punt!

A banda d´estar fora de llei (lingüística, que no es troba sota la jurisdicció del Tribunal Suprem, que ningú no pateixi), aquest verb tan mal dit fa ràbia. El correcte és «apoderar», per cert, que significa «donar els mitjans a una persona o un grup social per enfortir el seu potencial».

Ha arribat un punt que aquí t'apodera (no «EM-PO-DE-RA») tot Déu, perquè mola (queda bé). Quan la nova (i neòfita en la matèria) consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, presenta un pla del Govern per «visualitzar i empoderar [sic] el paper de la dona en el món rural i marítim», ve a dir que no sap gaire de què parla.

Carles Puigdemont (Vilaweb, 21-07-2017) proposava a Tortosa d'«empoderar [sic] el territori» a partir de la «descentralització» del Govern; ehem. I -atenció!- deia Ada Colau, el 22 d'abril: per Sant Jordi «la gent surt al carrer i empodera [sic] a través dels llibres». Ara resulta que apoderem per Sant Jordi? A qui? Per què? Com? Amb què es devia apoderar (bravo!) l'alcaldessa abans de fer aquestes declaracions? Va tenir una «visualització» (paraula en voga) que la va fer més «proactiva» (suma i segueix) en la recerca de «sinergies» (una altra de bona que, per cert, va sense accent obert a la primera «e») amb la (citadíssima) «ciutadania»? Només li faltava un «mandat democràtic».

Apoderats (no «EM-PO-DE-RATS») tots i totes (repetir paraules en masculí i en femení també és massa habitual alhora que estúpid), acabarem essent més forts i fortes, verds i verdes que en Hulk/a, l'increïble (que de tota la vida s'havia dit «el/la Masa», en espanyol); volarem més alt que en/na Superman (que no és de Marvel, sinó de DC, eh?); farem anar l´espasa amb més gràcia que el/la Wonderwoman i picarem el/la martell més bé que en/na Thor, el viking/a de moda. Tu apodera (i no «EM-PO-DE-RA»), que alguna cosa queda; o no.