Aviat farà una dècada que a Girona es començaven a fer els primers passos del que seria una cooperativa energètica inspirada en models del centre i nord d'Europa. Era Som Energia, que no es presentaria en societat fins un any més tard amb 350 socis. El seu pla de negoci preveia arribar als 12.000 cap al 2020. Avui la companyia, instal·lada al Parc Científic de la UdG, compta amb més de 60.000 socis. Comercialitzen energia renovable, aposten per l'autoconsum domèstic i han iniciat també el camí de la producció.

En el mateix sector, l'elèctrica que més creix és la catalana Holaluz, entre els socis fundadors de la qual trobem emprenedors gironins, i que comparteix algunes de les inquietuds de la cooperativa.

Molts amics i coneguts han deixat l'empresa multinacional de tota la vida per aquestes noves opcions. I la factura final no és el principal argument per fer el canvi. Poden més la consciència ecològica i la desconfiança cap a grans grups cotitzats que sovint practiquen l'art de la porta giratòria per acollir exministres o polítics rellevants en els seus consells d'administració. Les noves empreses energètiques han arribat per quedar-se i el millor de tot és que ja han provocat importants canvis en la millora de l'atenció als clients de molts dels grans grups.