El Parlament de Catalunya va aprovar ahir al matí la nova Llei de declaració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Aquest nou parc natural inclou dues reserves naturals parcials, una de marina de les illes Medes i una de terrestre al Baix Ter; una reserva natural integral a la zona emergida de les illes Medes pel seu alt valor; una zona perifèrica de la reserva natural parcial marina, i finalment un àmbit de protecció d'espais agraris. Aquest nou parc natural tindrà 8.192,19 hectàrees totals, de les quals 2.037 són marines, i és el cinquè de les comarques gironines després de la zona volcànica de la Garrotxa, el Montseny, el del Cap de Creus i els Aiguamolls de l'Empordà. El projecte es va aprovar per 70 vots a favor (PSC-CpC, ERC i ICV-EUiA), 59 vots en contra (CiU) i 3 abstencions (grup mixt). Pel conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, el nou parc "protegeix, conserva i restaura" aquest espai, i "potencia l'aprofitament sostenible, divulga la importància ecològica i cultural, i promou el desenvolupament socioeconòmic". Baltasar va afirmar que l'objectiu bàsic és "garantir els valors actuals amb un aprofitament ordenat dels recursos". Ara, segons va explicar ahir el diputat socialista Esteve Pujol, s'hauran de constituir els òrgans de gestió i rectors per tirar endavant el Parc, tot i que no es podrà fer cap actuació fins a l'any que ve ja que per aquest no té partida pressupostària. En aquest sentit, Baltasar va anunciar en una visita a Torroella de Montgrí que el seu Departament invertirà 22 milions d'euros en els primers cinc anys del Parc.

Precisament, aquesta xifra va ser un dels assumptes que va criticar CiU, per qui el Govern català fa "un brindis al sol comprometent recursos que no podrà aplicar". "Ja no ens crèiem en el seu moment els 22 milions que va prometre el conseller, encara ens ho creiem menys després de les mesures" preses pel Govern espanyol de retallar sous als funcionaris, de les pensions o de les ajudes de les famílies. Pel parlamentari Ramon Espadaler, vista l'actual situació de crisi econòmica es pot esperar més temps. Els 22 milions d'euros tampoc els veuen gaire clars els alcaldes de Pals i Palau-sator.

Qui sí ho veu bé és el parlamentari d'ICV, Lluís Postigo, per qui la declaració del Parc "és una de les millors aportacions que pot fer el Parlament a les comarques gironines". Sobre els 22 milions d'euros, va recriminar a Espadaler que CiU no els hauria gastat mai "ni en temps de crisi ni en temps de bonança", alhora que va posar en dubte que el territori estigui tan protegit com alguns sostenten.

Esteve Pujol va destacar que el Tripartit va proposar esmenes durant el tràmit parlamentari, que s'inclou la possibilitat que es gestioni a través d'un consorci i que l'òrgan rector estarà integrat per la Generalitat, tots els ajuntaments, altres administracions i representats de sectors socials rellevants com agricultors, turístics, caçadors o la propietat privada. El primer tinent d'alcalde de Pals, Joan Trias, va mostrar-se satisfet per la llei que s'ha aprovat perquè "reconeix la realitat agrària de la zona" i va explicar que és un dels motius pels quals el grup municipal del PSC va canviar d'opinió respecte de la primera proposta. També es van mostrar satisfets l'alcalde de Torroella de Montgrí i el de l'Escala.