RESUM DIARI

La construcció continua sota mínims a la demarcació

La crisi fa que el 40% dels habitatges que s'acaben siguin cases que impulsen particulars per anar-hi a viure

 18:24  

ACN La crisi ha comportat un clar canvi de tendència a la construcció gironina. Les cases que impulsen les mateixes famílies per anar-hi a viure han guanyat terreny als blocs de pisos engegats pels promotors, i ara ja representen el 40% dels habitatges que s'acaben a la demarcació. De les 1.900 obres que es van enllestir el 2012 a les comarques gironines, 800 eren cases impulsades per particulars. Aquesta és una de les dades que recull l'estadística que elaboren anualment els aparelladors gironins i que constata com, un any més, la construcció continua sota mínims i els habitatges que els promotors han renunciat a aixecar ara ja quasi doblen els contractats. Els aparelladors auguren un 2013 "pèssim".

L'estadística que periòdicament fa el Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona no fa res més que constatar, un any més, la caiguda que arrossega el sector. L'any passat, a les comarques gironines es van acabar 1.906 obres, la xifra més baixa de totes les que recull la gràfica (que es remunta fins al 1998).

Enrere queden els anys de bombolla immobiliària, en què el número d'immobles acabats a la demarcació s'enfilava més enllà dels 10.000 (com va passar des del 2004 al 2008). Ara, la xifra d'obres que s'enllesteixen és gairebé testimonial.

A més, la crisi econòmica ha comportat una clar canvi de tendència al sector de l'edificació gironina. En general, tots els tipus de construcció (tant els blocs de pisos com les cases) han anat a la baixa, però la caiguda ha estat menys accentuada en el cas dels habitatges unifamiliars.

De fet, com ha concretat el president del Col·legi d'Aparelladors, Joaquim Romans, ara quatre de cada deu obres que s'enllesteixen a la demarcació són cases que han impulsat famílies o particulars per anar-hi a viure. De fet, de les 1.906 obres acabades el 2012, 819 corresponen a aquesta tipologia (el 43% del total).

"És a dir, la promoció professional ha baixat molt i aquella gent que té un solar i diners, ara aprofita per construir-se una casa", ha concretat Romans. De totes maneres, però, aquesta realitat no amaga que el sector de l'edificació a les comarques gironines continua sota mínims.

Per veure-ho, només cal fer una ullada a les dades que mostren els habitatges que els constructors preveuen aixecar (és a dir, els contractats) i aquells per als quals ja s'havien pagat llicències, però que arran de la crisi s'ha desistit d'iniciar-ne l'obra (és a dir, els renunciats). Durant el 2012, els habitatges renunciats a comarques gironines (944) gairebé doblen els contractats (590).

Si es miren aquestes dades per comarques, a gran part de la demarcació la tònica és la mateixa. Pràcticament a tot arreu (excepte al Gironès, la Cerdanya i l'Alt Empordà) el saldo és negatiu; és a dir, que els habitatges renunciats superen els contractats.

Un 2013 "pèssim"

La baixa contractació d'habitatges durant l'any passat porta Joaquim Romans a parlar d'un 2013 "pèssim" per al sector, i d'un 2014 que també es preveu dur. De fet, el president del Col·legi d'Aparelladors assegura que encara hauran de passar anys fins que el mercat absorbeixi l'estoc d'invenuts que acumula la demarcació arran del 'boom' immobiliari.

"Fins que no es regularitzi la disbauxa que hi va haver, i el mercat no absorbeixi els més de 20.000 habitatges que es calcula que hi ha de més, encara ens esperen uns anys de davallada", indica Romans. El president del col·legi també lamenta que, a aquesta situació, cal sumar-hi el fet que ara pràcticament no es fa obra pública, cosa que afegeix més dificultats al sector. "Si el 2013 poguéssim hivernar com els óssos, ens aniria molt bé", explica, per exemplificar-ho.

Fer números

Per últim, Joaquim Romans ha tret números per fer evident de quina manera el sector passa per hores baixes. "Si aquest 2012 es van acabar uns 2.000 habitatges, això de mitjana representen uns 329.000 metres quadrats d'obra, que suposen un volum de negoci d'entre 250 i 300 MEUR", ha indicat el president.

"Però com que un 40% d'aquestes obres són autopromoció i no es venen, aquí s'acaba el negoci", ha precisat. I ha conclòs: "Per fer-se'n una idea, els anys 2006 i 2007, el volum anterior era cinc cops més alt; és a dir, parlàvem d'unes xifres de 1.500 MEUR i, com que els promotors després venien els habitatges, això tornava a generar negoci".

Cultura


Follett, Auster, Marías, Grandes i un Bolaño inèdit, novetats de la tardor

Follett, Auster, Marías, Grandes i un Bolaño inèdit, novetats de la tardor

Alfaguara llançarà el llibre inèdit del desaparegut autor xilè · En els proper mesos també...

El Festival de Cap Roig ha superat el seu rècord d´assistència, amb més de 46.000 espectadors

El Festival de Cap Roig ha superat el seu rècord d´assistència, amb més de 46.000 espectadors

Jason Derulo va cloure ahir una dissetena edició en la qual s'han exhaurit entrades en 20 dels...

L´Ésdansa celebra la seva 35a edició enfortint les seves arrels creatives

L´Ésdansa celebra la seva 35a edició enfortint les seves arrels creatives

El festival de dansa d'arrel tradicional va arrencar ahir al municipi de les Preses i s'allargarà...


Powered by zoomin.tv(2014)

Cinema


Sharon Stone a «Instinto Básico».
Sharon Stone, 25 anys després d'«Instinto Básico»

Sharon Stone, 25 anys després d'«Instinto Básico»

El film de Paul Verhoeven arriba al quart de segle amb la mateixa sensualitat amb què es va estrenar

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

L'actor continuarà sent el rostre de l'agent 007 en el nou lliurament de la saga, però per última...

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

El cineasta admet que els productors i fins i tot la seva dona el van dissuadir de la seva idea

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

La cinta recapta 60 milions de dòlars i supera la fantasia romàntica 'The Mermaid'


compara vuelos. guía de vuelos baratos

Venda de pisos

Casa en venta con 300 m2, 9 dormitorios en

Casa, adosado con 300 m2, Reformado, 9 dorm, 1 aseo(s), 2 baños, 1veure més

Piso en venta con 60 m2, 2 dormitorios en Sant

Piso, con 60 m2, Buen estado, 2 dorm, 1 aseo(s), cocina Completa,veure més

Piso en venta con 41 m2, 1 dormitorios en

Piso, con 41 m2, Buen estado, 1 dorm, 1 baños, cocina Equipada,veure més

Piso en venta con 85 m2, 3 dormitorios en

Piso, con 85 m2, A estrenar, 3 dorm, 2 aseo(s), 2 baños, Ningunaveure més

Estudio en venta con 30 m2, en Puigcerdà,

Estudio, con 30 m2, Buen estado, 1 baños, 1 plaza(s) de garaje, 4veure més

Consultoris

Consultori legal

L'equip d'advocats de Prat Sàbat es posa al vostre servei i respon cada dijous les preguntes rebudes


Consultori en nutrició

NutriClínica Doctora Costa et resol dubtes relacionats amb l'alimentació i la dietètica amb la finalitat que puguis millorar el teu estat de salut.
Consultori

 

Tens dubtes sobre alimentació, nutrició o dietètica?

NutriClínica Doctora Costa et resol dubtes relacionats amb l'alimentació i la dietètica: per a ajudar-te a menjar més correctament i anar modificant els teus hàbits alimentaris, amb la finalitat que puguis millorar el teu estat de salut.


Enllaços recomanats: Premis cinema