L´operació de Lloret contra la màfia russa és la més important des de 2010

 18:12  
La Guàrdia Civil, davant l´Ajuntament de Lloret
La Guàrdia Civil, davant l´Ajuntament de Lloret ACN
 MULTIMÈDIA

LLORET DE MAR / EFE L'operació policial desenvolupada avui a Lloret de Mar contra la màfia russa, en què han estat detingudes 4 persones, entre elles el seu suposat líder Andrei Petrov, acusades de blanquejar més de 56 milions d'euros, és una de la més importants des de l'"operació Java", el 2010.

L'operació policial europea "Java" contra la "màfia russa", coordinada des d'Espanya pel jutge Fernando Grande-Marlaska, va permetre detenir unes 85 persones a sis països europeus, una trentena d'elles a Espanya.

Entre les principals operacions contra la màfia russa des de 2000 destaquen les següents:

12.12.2000 Detenen a Cadis el magnat rus de la comunicació Vladimir Gusinski, reclamat a Rússia per un suposat delicte d'estafa a gran escala, xifrat en 250 milions de dòlars.

15.02.2001 La policia espanyola i la russa detenen a Castelldefels (Baix Llobregat) Serguei Butorin i Marat Poliansky, cap i lloctinent d'una important organització mafiosa de Rússia, reclamats per INTERPOL, acusats de 35 assassinats.

07.08.2003 La Guàrdia Civil de Màlaga deté a Marbella el rus Andrei Pylev, autor de diversos assassinats a Rússia, on l'investigaven com a presumpte cap de l'organització criminal internacional Medvekovskaya.

20.06.2005 La Policia deté a Catalunya, Múrcia, Màlaga i Alacant 28 persones, la majoria caps de la màfia russa, en l'"Operació Vespa".

11.06.2006 Extradeixen a Espanya des dels Emirats Àrabs, Zajar Knyazevich Kalashov, màxim responsable de la màfia georgiana. Fugit d'Espanya el 2005, després de l'"operació Vespa", va ser detingut a Dubai.

23.11.2006 Detenen nou persones a Madrid, Marbella (Màlaga) i Yuncler de la Sagra (Toledo), acusades de blanquejar diners, procedent del joc il·legal de casinos a Rússia, en la segona fase de l'"Operació Vespa".

16.07.2007 La Guàrdia Civil deté en l'"Operació Barcino", continuadora de l'"Operació Vespa", l'exsubdelegat del Govern a Barcelona, Eduard Planells, relacionat amb la màfia russogeorgiana i quatre persones.

13.06.2008 Detenen vint persones en l'"Operació Troica", a Màlaga, Alacant, Palma de Mallorca i Madrid. Es considera desarticulada l'organització criminal Tambovskaya-Malyshevskaya.

18.10.2008 La Guàrdia Civil registra per ordre del jutge Garzón la mansió del diputat rus Vladisnav Reznik a Calvià (Mallorca) per investigar els seus vincles amb la màfia russa, en relació amb l'"Operació Troica".

15.04.2009  La Policia Nacional deté a Màlaga i Marbella tres advocats per blanquejar diners de la màfia russa, en la segona fase de l'operació "Troica".

15.03.2010 L'operació policial europea "Java" contra la "màfia russa", coordinada des d'Espanya pel jutge Grande-Marlaska, permet detenir 79 persones a sis països europeus, 24 a Espanya.

15-16.06.2010 Detingudes sis persones a Catalunya en la segona fase de l'"Operació Java" contra les màfies de l'est d'Europa. Entre els arrestats hi ha Botir Ramihov, cap del clan mafiós i considerat un "vor v zakone" -lladre en llei-, detingut a l'aeroport del Prat de Barcelona després de desembarcar de Dubai.

29.04.2011 La Guàrdia Civil deté en un bloc d'apartaments de Madrid el ciutadà rus Dmitry Konstantinovich Belkin, de 39 anys, considerat el màxim dirigent de l'organització criminal Medvedkovskaya-Orekhovskaya, un grup que pertany a la màfia russa, acusat de l'assassinat del principal investigador de la Fiscalia d'Odintsovo (Rússia) i d'ordenar la mort de 29 persones més.

Enllaços recomanats: Premis cinema