Girona, la segona ciutat més cara per obtenir el carnet de conduir

Segons l'últim estudi d'OCU l'import arriba als 1.258 euros, 300 menys que al lloc més car

07.09.2015 | 15:41
Girona, la segona ciutat més cara per obtenir el carnet de conduir

Engegar el cotxe, posar primera, utilitzar l´intermitent per senyalar, mirar el retrovisor i si no hi ha ningú incorporar-se al carril. Per aprendre aquest i altres procediments que els que condueixen ja tenen plenament adquirits, els gironins paguen un preu molt més alt que en altres ciutats de l'Estat. I és que, segons l'últim informe de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), Girona és el lloc més car per treure´s el carnet de conduir, només superat per Sant Sebastià.

L'associació sense ànim de lucre que vetlla pels consumidors ha analitzat els preus de 321 autoescoles de 25 ciutats de l´Estat i ha detectat importants diferències d'imports entre centres que poden arribar a suposar un estalvi de 549 euros a l'hora d'aconseguir el carnet de conduir. La diferència entre la ciutat més cara i la més barata arriba al 180%. L'informe situa el cost total a Girona en 1.258 euros. Es tracta de 300 euros menys que Sant Sebastià, que encapçala el rànquing, però està molt per sobre dels 558 euros que es paguen a La Corunya, el lloc més econòmic, segons l´anàlisi. Aquest import inclou els conceptes de la matrícula, el material didàctic, el curs teòric, les classes pràctiques, el certificat mèdic, les taxes de l'examen de trànsit i les despeses de tramitació o gestió de l'expedient.

El que més condiciona el preu final és el nombre de classes pràctiques necessàries per aprovar. Aquells que només necessiten 15 sessions tenen un cost mitjà de 671 euros, mentre que els que en fan 20 paguen uns 834 euros de mitjana. En cas de necessitar-ne 35 l'import ja es dispara als 1.412 euros. Tot i així, tenint en compte el perfil mitjà de 20 classes, l'OCU assegura que es pot arribar a assolir un estalvi de 370 euros segons el centre, una xifra que suposa un 35% del cost del permís de conducció. En aquest aspecte també hi ha diferències entre ciutats i Girona lidera el rànquing. L'estalvi a la ciutat catalana pot arribar als 762 euros i, per tant, representar més del 40% del cost.

Com saber escollir
Davant d´aquesta situació, l'OCU ha publicat una llista de recomanacions per saber com triar la millor autoescola. La primera és comparar preus entre els diferents centres abans de pagar i, fins i tot plantejar-se treure´s el carnet en una altra ciutat on sigui més barat si és possible. També és important saber si el concepte de la matrícula inclou alguna classe pràctica gratuïta. Aquesta pràctica és molt comuna i sol ser d´una mitjana de 7 classes. Tanmateix, l´associació assegura no haver-la vist a Albacete i Santa Cruz de Tenerife.

Una altra recomanació és valorar el preu «de forma global» tenint en compte tots els conceptes, ja que potser la matrícula és molt barata, però les pràctiques molt cares i, per tant, el preu es dispara. D'altra banda, cal tenir en compte l'IVA perquè, malgrat ser una minoria, hi ha autoescoles que no inclouen aquest impost en la publicitat per resultar més atractius. Tot i així, l'associació recorda que «el preu no ho és tot» perquè a vegades pesen més altres factors com l'horari, la ubicació o la durada de les classes. «No és el mateix fer 30 minuts que una hora» asseguren.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema