Aznar veu el PP davant "el pitjor escenari possible" després de les catalanes

Aznar advoca per "reafirmar l'ordre constitucional" i considera que "el constitucionalisme té espai a Catalunya

28.09.2015 | 16:43

L'expresident del Govern espanyol José María Aznar considera que les eleccions catalanes han deixat el PP davant "el pitjor escenari possible", després del qual "alguns" haurien de pensar "seriosament per què el partit del Govern no ha estat capaç de representar la majoria de les forces constitucionals".

El president de la Fundació FAES afegeix en un comunicat sobre el resultat dels comicis autonòmics que "ja va el cinquè avís" dels electors al Partit Popular -força que ha vist reduïda en vuit escons la seva representació al Parlament- "i no se'n pot desatendre".

"Per al PP és el pitjor escenari possible. El teu rival de l'esquerra queda enfortit, el teu espai queda minvat, els secessionistes continuaran el procés. La teva posició està seriosament compromesa", afirma el també president d'honor del PP.

Aznar advoca per "reafirmar l'ordre constitucional" i considera que "el constitucionalisme té espai a Catalunya, sempre que els que defensen els principis constitucionals es dediquin a això i no a fer extravagàncies".

No obstant això, adverteix que el procés secessionista "continuarà i continuarà més radicalitzat perquè els més radicals tenen més força".

Sobre això, recorda Aznar que "la primera regla de la política és que perds totes les batalles que no dónes" i lamenta que "lo que ha passat a Espanya els últims anys és que només ha jugat un equip i aquest equip ha anat guanyant terreny".

Després de subratllar que des de Faes ja va advertir fa temps que "abans de trencar-se i dividir-se Espanya es trencaria i dividiria Catalunya", l'expresident posa èmfasi en què ara el grau de fraccionament i divisió a Catalunya "s'agreujarà com a conseqüència de les eleccions d'ahir".

Davant d'això, creu que els populars han de "defensar i ampliar l'espai constitucional a Catalunya".

"Estem en un punt molt interessant per tornar a rearmar els moviments constitucionals que s'han desarmat a Catalunya, però si els partits constitucionalistes es posen uns a parlar d'un Estat federal, altres de tercera vies, altres de reforma constitucional, serà un pas enrere molt gran", argumenta.

En la seva anàlisi del resultat electoral, Aznar apunta a més que "el vot útil secessionista anirà cada vegada més a favor dels radicals i el vot útil de l'esquerra tendirà a desplaçar-se, nacionalment, a favor del Partit Socialista".

D'una altra banda, assenyala, "el resultat de Ciutadans, unit al del PP, consolida el fraccionament de l'espai de centre dreta a nivell nacional".

Aznar insisteix a més que "l'electorat del PP ha donat un avís en les eleccions europees, molt seriós; un altre en les municipals; un altre en les autonòmiques; un altre en les andaluses, i li acaba de donar un altre avís en les eleccions catalanes. Són cinc vegades consecutives en pocs mesos en les quals l'electorat t'està dient que no està content de com estan les coses. Ja va el cinquè avís i no es pot desoir".

Per això, tres mesos abans de les eleccions generals, advoca per obrir "un procés molt profund de reflexió, extreure totes les conseqüències i posar-s'hi".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema