Escombraries, un contracte de 19 milions aprovat en el primer ple de CiU a Olot

El nom d'Urbaser apareix relacionat amb altres casos de corrupció com Gürtel, Pokemon i Unión

23.10.2015 | 09:40

L´interès de Convergència a adjudicar la recollida de residus a Urbaser –empresa propietat de Florentino Pérez i que és la filial catalana d´ACS– es va fer notar des del mateix moment en què els nacionalistes van desbancar el PSC del poder municipal d´Olot l´any 2011. D´aquí que el primer ple convocat pels convergents –aleshores CiU– fos extraordinari i se celebrés a l´agost, mes inhàbil per antonomàsia en l´administració pública. Estava en joc un contracte de 19.704.000 milions d´euros, a raó de 2.463.883,96 euros més IVA durant vuit anys, amb possibilitat de prórroga dos anys més, i l´oportunitat d´evitar que Fomento de Construcciones i Contratas (FCC) seguís explotant el servei com havia fet des de l´any 1999.

FCC es va resistir a perdre Olot i el 8 d´agost de 2011 va presentar un recurs contra l´informe tècnic de valoració i puntuació d´ofertes (la part econòmica era el 30% de la puntuació i les millores tècniques el 70%) sol·licitant la suspensió de la tramitació de l´expedient de contractació i adjudicació fins la seva resolució. Urbaser, que s´havia presentat al concurs formant una UTE amb Igfa va fer el mateix el 19 d´agost.

El 4 d´octubre de 2011 es va determinar que FCC tenia raó i se li va pujar la puntuació del concurs però això tampoc li va permetre guanyar l´adjudicació perquè Urbaser-Igfa també va veure incrementanda la seva valoració. El desembre següent, l´Ajuntament entregava la recollida de deixalles i neteja viària a la filial d´ACS.

L´assumpte no va quedar aquí perquè FCC va demandar l´Ajuntament d´Olot en considerar que existien irregularitats en el procés d´adjudicació de la concessió. La condició clau que va decidir la concessió del servei era la capacitat de facilitar el reciclatge d´envasos lleugers, que passava per una redistribució dels contenidors grocs. Les altres dues empreses aspirants a l´adjudicació –Valoriza Serveis Mediambientals i Cespa– no van entrar en al·legacions.

L´estiu de 2013 FCC va retirar la demanda i l´alcalde, Josep Maria Corominas (CDC), va «anar a Barcelona a agrair-los-ho». Resulta singular que si el condicionant que va decantar l´adjudicació cap a Urbaser-Igfa era la possibilitat de facilitar el reciclatge d´envasos lleugers, a l´agost de 2012, quan feia mig any que s´havia materialitzat el canvi de concessionària, l´Ajuntament d´Olot encara tingués 330 contenidors grocs nous al pati de can Jombi que no s´havien col·locat a la ciutat.

Girona. El cas al revés
FCC i Urbaser ja s´havien pres les mides a la ciutat de Girona el mateix 2011 perquè FCC va aconseguir fer-se amb el servei d´escombraries en obtenir 180,1 punts sobre 200. Urbaser, que va obtenir 178,4 punts, va interposar un recurs contenciós administratiu contra l´Ajuntament en no estar d´acord amb l´adjudicació. L´estiu de 2013, Urbaser va retirar el recurs. FCC va fer el mateix en el contenciós d´Olot. Tan FCC com Urbaser són dues de les 39 empreses multades per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per repartir-se els clients.

Torroella. FCC i Urbaser
El contracte de Torroella de Montgrí també se´l van disputar FCC i Urbaser a base de recursos. FCC va ser la concessionària del servei fins el 2012, quan Urbaser va guanyar el nou contracte (24,2 milions d´euros a raó de 2,2 milions anuals durant 11 anys). El litigi entre les dues empreses va retardar la signatura del contracte fins l´octubre de 2014. Urbaser també es va quedar el servei d´escombraries a Palamós i el passat setembre la gestió de la deixalleria.

Altres. Urbaser a l´Estat
El nom d´Urbaser ha sortit en diferents afers de corrupció. L´any 2010, en el marc de l´Operació Unión contra la corrupció urbanística a Lanzarote es va registrar l´empresa, concessionària dels serveis de neteja de l´Ajuntament d´Arrecife.

El 2014, dos funcionaris del Concello de Lugo citats a declarar per la trama de corrupció Pokemon, van indicar que Urbaser era una de les concessionàries on s´endollaven persones afins a determinats polítics municipals. Vinculat a Pokemon se sospita que Urbaser disposava d´informació privilegiada a l´Ajuntament asturià de Cangas de Narcea.

També el 2014, en un informe de la UDEF Urbaser figura com a finançadora de la Cavalcada de Reis de 2007 d´Arganda del Rey, facturant el servei a la principal empresa implicada a la trama Gürtel.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema