Escombraries, un contracte de 19 milions aprovat en el primer ple de CiU a Olot

El nom d'Urbaser apareix relacionat amb altres casos de corrupció com Gürtel, Pokemon i Unión

22.10.2015 | 15:41

L’interès de Convergència a adjudicar la recollida de residus a Urbaser –empresa propietat de Florentino Pérez i que és la filial catalana d’ACS– es va fer notar des del mateix moment en què els nacionalistes van desbancar el PSC del poder municipal d’Olot l’any 2011. D’aquí que el primer ple convocat pels convergents –aleshores CiU– fos extraordinari i se celebrés a l’agost, mes inhàbil per antonomàsia en l’administració pública. Estava en joc un contracte de 19.704.000 milions d’euros, a raó de 2.463.883,96 euros més IVA durant vuit anys, amb possibilitat de prórroga dos anys més, i l’oportunitat d’evitar que Fomento de Construcciones i Contratas (FCC) seguís explotant el servei com havia fet des de l’any 1999.

FCC es va resistir a perdre Olot i el 8 d’agost de 2011 va presentar un recurs contra l’informe tècnic de valoració i puntuació d’ofertes (la part econòmica era el 30% de la puntuació i les millores tècniques el 70%) sol·licitant la suspensió de la tramitació de l’expedient de contractació i adjudicació fins la seva resolució. Urbaser, que s’havia presentat al concurs formant una UTE amb Igfa va fer el mateix el 19 d’agost.

El 4 d’octubre de 2011 es va determinar que FCC tenia raó i se li va pujar la puntuació del concurs però això tampoc li va permetre guanyar l’adjudicació perquè Urbaser-Igfa també va veure incrementanda la seva valoració. El desembre següent, l’Ajuntament entregava la recollida de deixalles i neteja viària a la filial d’ACS.

L’assumpte no va quedar aquí perquè FCC va demandar l’Ajuntament d’Olot en considerar que existien irregularitats en el procés d’adjudicació de la concessió. La condició clau que va decidir la concessió del servei era la capacitat de facilitar el reciclatge d’envasos lleugers, que passava per una redistribució dels contenidors grocs. Les altres dues empreses aspirants a l’adjudicació –Valoriza Serveis Mediambientals i Cespa– no van entrar en al·legacions.

L’estiu de 2013 FCC va retirar la demanda i l’alcalde, Josep Maria Corominas (CDC), va «anar a Barcelona a agrair-los-ho». Resulta singular que si el condicionant que va decantar l’adjudicació cap a Urbaser-Igfa era la possibilitat de facilitar el reciclatge d’envasos lleugers, a l’agost de 2012, quan feia mig any que s’havia materialitzat el canvi de concessionària, l’Ajuntament d’Olot encara tingués 330 contenidors grocs nous al pati de can Jombi que no s’havien col·locat a la ciutat.

Girona. El cas al revés
FCC i Urbaser ja s’havien pres les mides a la ciutat de Girona el mateix 2011 perquè FCC va aconseguir fer-se amb el servei d’escombraries en obtenir 180,1 punts sobre 200. Urbaser, que va obtenir 178,4 punts, va interposar un recurs contenciós administratiu contra l’Ajuntament en no estar d’acord amb l’adjudicació. L’estiu de 2013, Urbaser va retirar el recurs. FCC va fer el mateix en el contenciós d’Olot. Tan FCC com Urbaser són dues de les 39 empreses multades per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per repartir-se els clients.

Torroella. FCC i Urbaser
El contracte de Torroella de Montgrí també se’l van disputar FCC i Urbaser a base de recursos. FCC va ser la concessionària del servei fins el 2012, quan Urbaser va guanyar el nou contracte (24,2 milions d’euros a raó de 2,2 milions anuals durant 11 anys). El litigi entre les dues empreses va retardar la signatura del contracte fins l’octubre de 2014. Urbaser també es va quedar el servei d’escombraries a Palamós i el passat setembre la gestió de la deixalleria.

Altres. Urbaser a l’Estat
El nom d’Urbaser ha sortit en diferents afers de corrupció. L’any 2010, en el marc de l’Operació Unión contra la corrupció urbanística a Lanzarote es va registrar l’empresa, concessionària dels serveis de neteja de l’Ajuntament d’Arrecife.

El 2014, dos funcionaris del Concello de Lugo citats a declarar per la trama de corrupció Pokemon, van indicar que Urbaser era una de les concessionàries on s’endollaven persones afins a determinats polítics municipals. Vinculat a Pokemon se sospita que Urbaser disposava d’informació privilegiada a l’Ajuntament asturià de Cangas de Narcea.

També el 2014, en un informe de la UDEF Urbaser figura com a finançadora de la Cavalcada de Reis de 2007 d’Arganda del Rey, facturant el servei a la principal empresa implicada a la trama Gürtel.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema