El recurs natural amb més 'espurna'

Quatre plaques solars generen l'electricitat suficient per una família sòcia de la cooperativa gironina 'Som Energia'

04.10.2016 | 21:02
El recurs natural amb més 'espurna'

Es consideren «desobedients» d'una llei que qualifiquen d'«injusta», ja que grava l'intent d'estalviar i no contaminar. Una família valenciana és l'exemple que es pot viure amb totes les comoditats només amb l'energia generada per la llum del sol, però «sense abusar» i «amb sentit comú». Aplaudeixen les bonificacions que el Consell anuncia per 2017 per mitigar el «impost al sol».

Microones, diversos ordinadors, aire condicionat, televisió de plasma, nevera, forn ... tenen totes les comoditats d'una llar «convencional» però la diferència és que els aparells funcionen exclusivament amb llum solar. «Hauríem de ser la norma, no la notícia, és estrany; és una anomalia del nostre sistema perquè a d'altres països és habitual», es lamenta l'electricista Andrés Montesinos, que viu en un pis de Foios amb la seva dona, Maribel Polo, i les seves dues filles adolescents. Gràcies a quatre plaques solars que s'han instal·lat a la terrassa del seu edifici, en aquesta època de l'any obtenen fins uns 12 kWh al dia, dels quals només consumeixen dues o tres i la resta, va a la xarxa i el «regalen».

Com explica la família Montesinos Polo, la seva aposta no només consisteix a consumir energia renovable -amb un preu similar a la convencional-, sinó també de «evitar l'abús i aprendre a gastar», el que sí genera estalvi. «Ho pot fer tothom, només cal prendre consciència i aprendre; no costa tant i no és difícil », assegura Maribel. El consell primordial, asseguren, és fixar-se en els electrodomèstics a l'hora de comprar-los, ja que aparells amb les mateixes funcions «poden passar de gastar 240 W de consum, a 50». Per exemple, hi ha ordinadors petits «que gasten 2 W i tenen Windows 10». «Cada vegada hi ha més opcions, només cal voler aplicar-les, però el seu ús estès no interessa al sistema», apunta Andrés.


Un gir cap a la sostenibilitat
La parella té càrrecs de responsabilitat a la cooperativa gironina Som Energia, una de la desena de cooperatives elèctriques que hi ha a l'Estat, «sense ànim de lucre i lluitadora per un nou model energètic», asseguren. Han estudiat que els usuaris, un cop informats, aconsegueixen reduir el seu consum elèctric fins a un 30%, i en cinc anys ja compten amb més de 27.000 socis i 37.000 contractes.

«El model econòmic actual es basa en el creixement, però quant podem seguir creixent en un planeta finit?», Es pregunta l'Andrés. És per això pel que es mostra partidari d'anar canviant el model energètic a Espanya. «No cal enderrocar les companyies elèctriques -en part són necessàries-, n'hi ha prou amb un gir cap a l'energia sostenible», defensa. Assegura que amb més electricitat «neta», la factura es reduiria i es podria lluitar contra la pobresa energètica que pateixen nombroses famílies.

Llars com aquesta o petites i mitjanes empreses es podran beneficiar de l'anunci del Consell de la Comunitat Valenciana de bonificar amb un 20% a qui instal·li plaques solars per a autoconsum, a més d'una línia per a préstecs bonificats, amb l'objectiu de combatre l'efecte de la legislació estatal implantada per el Govern de Mariano Rajoy, que «penalitza» a l'autoconsum.

«És el que demanàvem», es felicita l'electricista, president de la secció territorial valenciana de Som Energia, encara que es mostra «a l'expectativa» perquè «encara és aviat». «No volem subvencions, volem que ens deixin tranquils, que ens deixin treballar», matisa. Ell no ha realitzat els tràmits -que tenen un cost d'uns 12.000 euros- que exigeix ??el Govern als que autoconsumeixen energia solar. «Aquesta llei va en contra de la nostra ètica, és injusta; no podem plegar-nos a ella», defensa. «No pot ser que jo pagui el terme de potència -per mantenir la xarxa-, pagui un terme d'energia i, com que sóc autoconsumidor, em cobrin pel sol que consumeixo. Paguem tres vegades, és molt injust», explica, i afegeix:«I si compro una televisió o una rentadora més eficients, hauria de pagar per consumir menys? No té sentit carregar el manteniment de xarxa a la gent que vol ser més eficient».

«Les pimes són les més perjudicades» per l'«impost al sol», declara i creu que seria similar a cobrar a les fàbriques amb màquines eficients». «A cap ministre d'Indústria se li passaria pel cap», assegura. A més, també lamenta que la Llei i els avantprojectes «han afectat molt negativament, molta gent s'ha aturat i algunes persones han tret les plaques; et poden multar amb fins a 60 milions d'euros, com si explotés una central nuclear!».

Andrés anima les comunitats de veïns a instal·lar plaques solars en els seus edificis i espera que la decisió del Consell sigui el primer pas per eliminar els «bloquejos».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema