El Trueta, pioner en un protocol per millorar el postoperatori de les pròtesis de genoll

L'Hospital aplica des d'aquesta setmana un nou conjunt de pràctiques per una recuperació més ràpida i efectiva

15.11.2016 | 17:53

L'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona aplica des d'aquesta setmana un nou protocol de pròtesis de genoll, denominat Rapid Recovery, que permet una recuperació més ràpida, efectiva i amb menys dolor.

Segons ha informat avui el centre sanitari, és el primer centre de l'Institut Català de la Salut (ICS) que posa en marxa aquest protocol i els responsables del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica calculen que faran unes 200 intervencions cada any, número que representa el 80% de les pròtesis de genoll que es practiquen anualment al Trueta.

El mètode es comença a aplicar en el preoperatori amb l'objectiu optimitzar la medicació i amb una anàlisi detallat del pacient.

A més, s'ha modificat el procés quirúrgic amb una administració d'anestèsia que s'orienta de forma més específica al tipus d'intervenció i amb l'eliminació dels habituals drenatges i sondejos.

Finalment, el postoperatori també presenta novetats, ja que el mateix dia de la intervenció i amb l'ajuda dels professionals de fisioteràpia i d'infermeria, el pacient ja comença a moure el genoll i a caminar, mentre que, fins ara, les primeres 48 hores posteriors a la cirurgia eren de repòs absolut.

A partir d'aquest moment el pacient pot anar-se'n a casa dos o tres dies després de l'operació, quan fins ara l'estada mitjana per a aquestes intervencions era de 4,5 dies.

El Rapid Recovery ofereix una millora en la qualitat assistencial del procés, estimula la participació més activa dels pacients, disminueix els riscos i complicacions de la cirurgia i permet una recuperació més ràpida i efectiva.

L'objectiu final és la millora en la qualitat assistencial i que els pacients puguin tornar a la vida activa en el menor temps possible, segons l'hospital.

Una altra de les novetats són les sessions informatives i d'educació sanitària que s'organitzen per als pacients i els seus familiars dues setmanes abans de la intervenció, en les quals els usuaris expressen els seus dubtes i comentaris i coneixen l'equip que durà a terme la seva assistència.

Durant les sessions s'expliquen els detalls del procés i es realitzen pràctiques reals amb els pacients sobre aspectes com ara la manera com han d'aixecar-se del llit o quina és la millor posició de la cama per desplaçar-se dins de casa.

A més, l'endemà de l'alta hospitalària, l'equip d'infermeria es posa en contacte per telèfon amb els pacients per fer un seguiment de la seva evolució i resoldre possibles dubtes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema