El sector de l'automoció i totes les seves ramificacions estan experimentant una ràpida transformació. Quan encara no ens hem acostumat a nous anglicismes, n'entren en escena altres que donen nom a tendències, pràctiques i negocis que s'assenten amb la mateixa rapidesa. Un d'ells és el car sharing, és a dir el cotxe compartit.

Les empreses que presten aquest servei lloguen la seva flota de vehicles per períodes limitats de temps permetent així l'ús d'un mateix cotxe per part de diverses persones. I ho fan d'una forma molt senzilla i aprofitant totes les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies.

Mitjançant una app mòbil es pot realitzar el registre i tancar la contractació. Un telèfon i un codi de desbloqueig són suficients per accedir al cotxe i fer-ne ús durant el temps que es necessiti. Hi ha companyies que exigeixen tornar el vehicle a la seva estació base i altres que donen més llibertat a l'hora de deixar-lo estacionat. A final de mes, segons els minuts o quilòmetres acumulats, la companyia emet una factura. Així de simple.

Avantatges? Molts. Molts i necessaris en les nostres ciutats, que pateixen diàriament el greu problema del trànsit. L'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (ANFAC) considera que qualsevol política de mobilitat urbana ha de promoure el car sharing i afavorir el seu desplegament perquè ofereix una oportunitat de transport flexible. Calcula aquesta associació que per cada cotxe compartit que circula per les nostres carreteres es reemplaça una desena de vehicles privats.

Aquest sistema de lloguer permet aprofitar els «temps morts» en què el cotxe està aparcat. És ideal per a un tipus de conductor ocasional i fins i tot per a aquells que no l'utilitzen gaire. Alguns especialistes assenyalen que el cotxe compartit és més rendible que un en propietat per als que fan entre 10.000 i 12.000 quilòmetres a l'any. L'Associació Espanyola de Car-Sharing va més enllà i eleva aquest punt d'equilibri fins als 15.000 quilòmetres.

Perill o oportunitat per al sector?

La consultora PwC ha realitzat un informe, titulat «Eascy: les cinc dimensions que transformaran el sector de l'automoció», en què preveu que el transport compartit i la digitalització transformaran «dràsticament» el sector automobilístic a partir d'ara i fins al 2030. Per citar només algunes dades del seu extens estudi, augura que la consolidació del car sharing tindrà dues contradictòries conseqüències.

La primera és la que més temen els fabricants: el parc automobilístic es reduirà a Europa un 25% d'aquí als propers 12 anys: dels 280 milions actuals a 200 milions. No obstant això, el nombre de matriculacions augmentarà un 30%: de 18 a 24 milions. És possible que amb menys cotxes circulant es multipliquin les matriculacions? Sí, perquè en usar-se de forma molt més intensiva (el nombre de quilòmetres anuals passarà de 3,7-4,2 bilions el 2030) es renovaran amb molta més freqüència.

Com succeeix amb el rènting, perquè el car sharing es converteixi -com preveuen els experts- en una pràctica comuna entre els conductors, hi ha d'haver un important canvi en la seva mentalitat. Principalment, anteposar aspectes pràctics i una consciència mediambiental al sentit de propietat que encara tenim tan arrelat.

L'usuari tipus del car sharing és eminentment jove. Iván Segal, director general de Renault Iberia, afirma que el 60% dels clients que contracten aquest servei entre les tres principals companyies que operen a Madrid són millennials. Car2go, l'empresa amb major nombre d'usuaris a la capital, assenyala que l'edat mitjana se situa entre els 26 i els 49 anys, tot i que s'ha apreciat un petit augment de clients que superen aquesta forquilla d'edat.

Un negoci a l’alça

El cotxe compartit és un servei pel qual han apostat companyies de molt diversa índole. Estudis de mercat al marge, dona fe del seu potencial el que alguns dels principals fabricants s’hagin llançat a participar del negoci.

La major part ho han fet de la mà d’altres socis capaços d’aportar un avantatge en qualsevol dels àmbits que hi intervenen: especialització en serveis de lloguer, disponibilitat de places d’aparcament o empreses energètiques. El millor exemple d’això és car2go de Daimler i Europcar, la primera companyia d’aquestes característiques que, només a Madrid, ha trencat la barrera dels 200.000 usuaris. En l’últim any -va començar a operar a finals de 2015- va créixer un 41% i la seva flota de 500 vehicles Smart elèctrics ha recorregut ja més de 10,3 milions de quilòmetres.

Altres empreses de car sharing amb una forta implantació al nostre país són eMOV (PSA Citroën Peugeot i Eysa) i Zity (Renault i Ferrovial).