Què és l'ètica? Com es mesura? A priori, mesurar un intangible tan qualitatiu pot semblar complex, però l'Institut Ethisphere, entitat líder en definició d'estàndards de bones pràctiques empresarials ho ha fet i ha confeccionat el seu rànquing, anomenat «World's Most Ethical Companies» de les companyies més ètiques el 2018: 135 empreses, de 23 països i 57 sectors.

Entre aquestes, trobem l'única representació espanyola present a la llista: el grup empresarial dedicat a la producció, distribució i comercialització energètica Iberdrola.

El 2007, l'Institut Ethisphere va començar a elaborar aquest índex amb l'objectiu de reconèixer el paper d'aquelles empreses que aposten per promoure un canvi positiu en la comunitat empresarial mundial. L'entitat ha inclòs en la seva classificació a Iberdrola durant les últimes cinc edicions, de manera consecutiva.

Metodologia

L'avaluació de les companyies més ètiques del món es basa en el marc Ethics Quotient ® (EQ) de l'Institut Ethisphere, que ofereix una forma quantitativa d'avaluar l'acompliment d'una empresa de manera objectiva, uniforme i estandarditzada. La informació recopilada proporciona un mostreig exhaustiu dels criteris definitius La puntuació es genera en cinc categories clau: programa d'ètica i compliment (35%), ciutadania corporativa i responsabilitat (20%), cultura d'ètica (20%), govern (15 %) i lideratge, innovació i reputació (10%).

Entre les companyies seleccionades en el rànquing s'inclouen altres multinacionals com Accenture, Adobe, Canon, Dell, Lilly, Bimbo, Intel, Kellog's, L'Oréal, Mastercard, Microsoft, Pepsico, Starbucks, Volvo i Xerox.