Traduint idiomes, millorant la logística, detectant fraus, component art, realitzant investigacions... Les màquines estan transformant les nostres vides per millorar-les. La Intel·ligència Artificial (IA) s'ha convertit, en els últims temps, en alguna cosa que està molt present en la vida diària de les persones i que, sobretot, passarà a un primer pla d'aquí a molt poc temps. El nostre món segueix evolucionant i es torna més ric, però aquesta presència i importància creixent planteja milions de dubtes tant en la ciutadania com en les empreses.

L'arribada d'una nova tecnologia que, de moment, promet canviar per complet els processos productius en indústries i corporacions, és una qüestió que preocupa i molt. Per aquest motiu hi ha diversos experts i empresaris que s'han començat a plantejar qüestions quant a l'àmbit de la Responsabilitat Social Corporativa, com és el cas del científic Stephen Hawking.

Temes socials, econòmics, polítics, tecnològics, legals, ètics i filosòfics són els que es posen sobre la taula a l'hora de començar a entendre què pot passar amb empreses i empleats davant l'auge de la IA i la robòtica. Qüestions ètiques que, a través de la responsabilitat social, les grans corporacions han de començar a perfilar per estar preparades per al que està a punt d'arribar.

"Què passaria si els camions autopropulsats promesos per Elon Musk de Tesla siguessin un fet en la pròxima dècada?", es pregunten des del Fòrum Econòmic Mundial, l'organització sense ànim de lucre amb seu a Ginebra, que ha elaborat un informe amb nou preguntes sobre el tema. Malgrat que aquesta opció reduiria infinitament el nombre d'accidents laborals, des del Fòrum de Davos plantegen el problema sobre què passarà treballadors, ja que això provocarà desocupació massiva. "Només podem esperar que aquesta oportunitat permeti a les persones trobar sentit en activitats no laborals", assenyalen.

L'estructuració de la riquesa seria un altre handicap, ja que la feina, en ser realitzada per nombre més elevat de robots, serà recompensada a menys éssers humans, la qual cosa provocarà que tots els diners que abans guanyaven molts només arribin a uns pocs. "Ja estem veient una bretxa de riquesa cada vegada més gran, on els fundadors de start-ups s'enduen a casa una gran part de l'excedent econòmic que creen. Com estructurem una economia justa post-laboral?", asseveren des del Fòrum.

Manipulación i maldat

Aquestes dues dificultats són les principals que poden comportar més dificultats, en un futur pròxim, a les empreses. Actualment, un dels reclams més importants dels consumidors a l'hora de triar una marca són els seus valors, per la qual cosa les corporacions hauran de pensar les formes amb les quals afectaran el mínim possible el personal humà.

El poder de les màquines, de la mateixa manera que el poder de l'ésser humà sobre elles, són dos punts més que es recullen en l'informe detallat pel Fòrum de Davos. Tots dos aspectes comporten dificultats per a les companyies, que també hauran de lluitar amb la possibilitat que persones manipulin les màquines per al seu benefici propi o hi duguin a terme actes de dubtosa moralitat, o que els mateixos robots d'esquivoquin perquè han estat programats per éssers humans. "Si confiem en la IA per a portar-nos a un nou món de feina, seguretat i eficiència, hem d'assegurar-nos que la màquina funciona com s'ha planejat", concreten.

La robòtica pot utilitzar-se per a un canvi en positiu sempre que els operaris que les creen lluitin pel progrés social.

"Encara que la intel·ligència artificial és capaç d'una velocitat i capacitat de processament que va molt més enllà de la dels humans, no sempre es pot confiar que sigui justa i neutral", detallen.

A més, des del Fòrum, traspassen els límits de la comprensió per ficar-se en supòsits que podrien fins i tot posar fi a la vida com es coneix. "Imagini un sistema d'intel·ligència artificial que se li demana que eradiqui el càncer en el món. Podria posar fi al càncer matant tothom del planeta. L'ordinador hauria aconseguit el seu objectiu de manera molt eficient, però no com volen els humans". Sens dubte, tot un repte de responsabilitat social.