La cirurgia bariàtrica, que es practica per resoldre problemes d'obesitat, es perfila cada vegada com la principal eina per curar la diabetis de tipus 2, ja que aquest tipus d'intervenció s'ha demostrat efectiva en el 80 per cent dels casos indicats.

"Els últims estudis internacionals que s'han fet han donat uns resultats molt positius; el pròxim pas és acabar de consensuar en quins casos es pot indicar la intervenció", ha explicat avui a Efe Joan Pujol Ràfols, cap de Cirurgia de l'Obesitat de la Clínica Tres Torres de Barcelona.

Aquest és un dels debats estrella del V Congrés de la Cirurgia de l'Obesitat, presidit per Pujol i que arrenca avui a Barcelona amb la participació de mil especialistes de 40 països diferents.

La cirurgia bariàtrica és el conjunt de procediments quirúrgics que s'apliquen per reduir l'estómac i restringir així l'absorció dels aliments, i entre els més freqüents destaca el bypass gàstric i la gastrectomia vertical.

L'obesitat i la diabetis van íntimament lligades, ja que el 80 per cent dels diabètics de tipus 2 també tenen problemes de sobrepès, així que la cirurgia bariàtrica es perfila com una solució per acabar d'un cop de ploma amb els dos trastorns.

Estudis internacionals han demostrat que en la majoria dels pacients intervinguts desapareix la diabetis just després de l'operació i fins i tot abans que s'iniciï el procés de pèrdua de pes, però entre la comunitat científica el debat segueix obert.

Els endocrinòlegs consideren que encara és aviat per determinar que el trastorn metabòlic de la diabetis, que teòricament és crònic, ha desaparegut per sempre i ja mai més no tornarà.

No obstant això, els cirurgians han observat que, per ara, en el 80 per cent dels casos ben indicats que s'han intervingut amb tècniques bariàtriques, els problemes amb la glucosa han desaparegut i els pacients poden viure sense necessitat d'injectar-se insulina.

Segons Pujol, la cirurgia bariàtrica també es pot indicar per a diabètics que estiguin prims, als quals se'ls aplicaria les mateixes tècniques que per als obesos, sense que això repercutís en la seva massa corporal.

Això no obstant, Pujol veu encara molt llunyà el dia en què es pugui operar una important proporció de diabètics, més encara amb l'actual escenari de retallades en la sanitat: "Actualment ja només s'opera al 10 per cent dels obesos indicats per a la intervenció i la crisi farà que augmenti la població que no pugui accedir a aquesta cirurgia".

Contràriament, l'obesitat no para d'augmentar a tot món i s'estima que afecta 150 milions d'europeus i un 19 per cent de la societat espanyola.

Durant el congrés, que acaba el pròxim 28 d'abril, es presentaran noves tecnologies i instruments en cirurgia, com la laparoscòpia en 3D, amb la qual s'operarà un pacient a l'Hospital Clínic i es retransmetrà en directe la intervenció per les pantalles del Centre de Congressos de Barcelona perquè la puguin seguir els especialistes.