És possible predir un càncer amb anys d'antelació? Els metges ja s'han familiaritzat amb alguns sistemes de predicció que usen diàriament en la pràctica clínica. Són qüestionaris o programes informàtics que poden avaluar les probabilitats que algú té de patir càncer. O bé per la seva genètica, o pels seus hàbits vitals.

Però aquest tipus de models matemàtics de predicció només són útils -adverteixen- en alguns casos com el càncer de mama, en què saber-ho a temps pot ajudar a aturar i actuar de forma precoç. No obstant això, des de fa tan sols uns dies, al llistat de "predictor" de patologies s'ha sumat un altre. La seva particularitat és que podria fer-ho fins a onze anys abans que es desenvolupi la malaltia.

Científics britànics han desenvolupat un nou test genètic que podria anticipar diversos anys el diagnòstic d'alguns tipus de càncer de mama i avançar així a l'aparició de la malaltia. L'estudi, liderat per l'investigador de l'Imperial College de Londres James Flanagan, els resultats del qual publica la revista "Cancer Research", va consistir en analitzar mostres de sang de 1.380 dones de diverses edats, de les quals 640 van desenvolupar amb el temps un tumor de mama .

L'objectiu era esbrinar la influència de factors mediambientals, com l'alcohol o les hormones, en els canvis genètics que produeixen que una de cada cinc dones tingui el doble de risc de patir aquesta malaltia. Els científics van trobar una relació estreta entre el risc de càncer de mama i una alteració en un gen anomenat ATM, que es troba en els glòbuls blancs.