El càncer és el problema de salut més greu percebut per la societat. El 98% de la població catalana així ho creu segons una enquesta realitzada per l'Associació Espanyola Contra el Càncer. El 37% respon que és la malaltia que més por els hi fa i el 55% d'aquests té aquesta por per la possibilitat de morir. L'AECC ha exigit que no s'aturi la inversió en la lluita contra el càncer perquè d'això depèn el futur de la seva curació. En aquesta línia, l'investigador i director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL), Manel Esteller, ha alertat que reduir la inversió pública en recerca augmentarà la mortalitat en càncer i la despesa.

La Junta de Barcelona de l'AECC a Catalunya ha presentat aquest dilluns el primer informe sobre la percepció d'aquesta malaltia que s'ha basat en una enquesta al conjunt de l'Estat a 8.000 persones i 50 professionals sanitaris en el cas de Barcelona.

La principal conclusió és que el 98% de la població catalana assegura que el càncer és el problema de salut més greu que té la societat. A més, el 37% (xifres estatals) afirma que és la malaltia que més por li provoca que li diagnostiquin, seguida de les degeneratives (29%) i els trastorns mentals (9%). Dels que asseguren que és el càncer, el 55% diu que aquesta por és per la possibilitat de morir, motiu pel qual la directora-gerent de l'AECC a Catalunya, Àngela Sànchez, ha fet una crida a trencar el "mite" de que tots els càncers condueixen necessàriament a la mort.

El 83% de la població assegura que ha tingut contacte proper al càncer, el 79% per algú proper i el 4% per pròpia experiència. Els tumors sobre els que més escolta a parlar la població són el de pulmó i el de mama, tot i que aquests no són els que tenen més incidència entre els malalts, que són el colorectal i el de pròstata.

Sànchez ha lamentat també que s'identifiquin erròniament els factors de risc ja que la major part de la població assegura que són el tabac i tenir antecedents amb càncer a la família, quan ha assegurat que només el 3% dels càncers són hereditaris. Ha lamentat que no es coneguin tant i no es tinguin en compte el pes, l'estrès o l'alcohol.

Sobre la informació que reben, el 40% assegura haver-ne rebut a través dels mitjans de comunicació i el 30% l'acompanya amb una actitud negativa. La majoria però, el 68%, ho fa amb actitud positiva i això l'anima a informar-se, a fer-se revisions mèdiques i a canviar d'estil de vida. Per aquest motiu, Sànchez ha dit que tot i que no hi ha cap estudi que relacioni una actitud positiva amb la curació si que cal aquesta actitud per tenir millor de qualitat de vida i afrontar d'una altra manera el càncer.

Per últim, només un 27% de la població recorda haver rebut algun tipus de recomanació per a prevenir el càncer per part de professionals sanitaris, mentre que un 88% dels sanitaris enquestats asseguren que en el seu dia a dia proporcionen recomanacions als seus pacients sobre prevenció del càncer.

Aquests professionals, quan treballen en l'atenció primària, creuen que les necessitats familiars, socials i psicològiques dels malalts de càncer i els seus familiars estan cobertes, mentre que els especialistes d'oncologia creuen que no es així.

No aturar la recerca

Tant l'AECC com Manel Esteller han alertat del perill de retallar en atenció al càncer o en recerca contra aquesta malaltia. Sànchez ha mostrat la seva "preocupació" pel desplegament del pla director d'oncologia del Departament de Salut perquè ha assegurat que per exemple els programes de cribatge del càncer de colon no s'estan estenent al ritme que estava previst.

Segon Sànchez, el programa domiciliari de detecció precoç d'aquest càncer s'ha posat en marxa a L'Hospitalet, a l'entorn dels hospitals Clínics i del Mar i a Vilafranca, però per exemple no a Sabadell, Girona, Lleida o Tarragona, tot i que ha assegurat que estava previst.

Sànchez també ha reclamat que continuï implantant-se la figura del psicooncòleg, que està present als hospitals de referència de Barcelona -i que ha assegurat que també és insuficient tenir una única plaça- però no als comarcals.

Pla de país contra el càncer

Esteller ha alertat que el càncer "dura més que una legislatura" i per això ha reclamat que s'impulsi un pla de país contra el càncer que vagi més enllà d'interessos polítics i siguin a llarg termini. L'investigador ha assegurat que la inversió en recerca contra el càncer és "ínfima" si es compara amb el total dels pressupostos de la Generalitat i per això ha dit que retallar en aquest àmbit no crearà llocs de treball. "Si invertir és una mica de despesa, deixar suposa una gran despesa", ha declarat.

L'investigador ha assegurat que el càncer no es cura sol i que la recerca permet augmentar un 2% anual la supervivència, que actualment és del 60% i que en uns anys podria ser del 90% si és manté el ritme d'investigació. Per això ha fet una crida a no desaprofitar el talent que hi ha i a que no només s'inverteixi en inauguracions de centres de recerca i hospitals sinó que es mantinguin aquestes inversions.

Esteller ha assegurat que Catalunya encara no està "en perill" però ha alertat que si es retalla en recerca augmentarà la mortalitat per càncer i es perdran recursos humans. "No estem encara en perill però hem de mantenir el rumb", ha declarat. També ha fet una crida a que augmentin les aportacions de la societat en recerca i ha considerat que això hauria de tenir algun tipus d'incentiu fiscal.