Un grup d'investigadors ha aconseguit sintetitzar i produir a un grau de puresa única un potent antioxidant natural present en l'olivera, una molècula amb la de desenvolupar un nou gel que podria frenar la transmissió del VIH per via sexual i que ara es va a provar en macacos.

La molècula, desenvolupada i patentada per l'empresa espanyola de biotecnologia Seprox, es posarà a prova en un estudi de dos anys finançat per la Comissió Europea amb gairebé dos milions d'euros, i s'espera que, després dels resultats en animals, es pugui avançar en el desenvolupament clínic i el gel pugui ser al mercat en 5 anys.

El projecte, presentat avui, començarà a l'octubre i serà coordinat per l'Institut de Salut Carles III (ISCIII).

La molècula, el Hydroxytyrosol, és el més potent antioxidant natural que es coneix, que fins ara s'extreia del full de l'olivera; és present en l'oli d'oliva verge extra (però en quantitats molt petites i variables d'uns als altres olis) i és responsable al costat d'altres compostos fenòlics del seu sabor amarg.

L'assoliment de l'empresa ha estat desenvolupar un mètode de síntesi química i enzimàtica per produir-la a un grau de puresa única, que permet la seva industrialització i producció a gran escala.

"Es tracta d'una substància totalment nova i pionera tant pel seu mecanisme d'acció com per la seva estructura química molecular, ja que combina dos mecanismes diferents davant el VIH: l'activitat antiviral directa i la antiinflamatòria", ha assenyalat José Alcamí, cap de la Unitat d'Immunopatologia de la SIDA del Centre Nacional de Microbiologia de l'ISCIII i coordinador del projecte.

Encara que el mecanisme d'acció no es coneix al detall, "hi ha evidències" del bloqueig que l'Hydroxytyrosol exerceix sobre la integració del VIH en humans, segons Alcamí.

Per la seva estructura, diferent de tots els fàrmacs que s'usen en l'actualitat, aquesta molècula és activa enfront de virus resistents a altres antiretrovirals, ha continuat.

El projecte ha de complir amb quatre objectius: definir els mecanismes d'acció antiviral de la molècula; definir les seves característiques antiinflamatòries; formulació del compost, i l'assaig en macacos, ha explicat Alcamí, que s'ha mostrat optimista davant aquest prototip, "un fàrmac prometedor ".

De la mateixa opinió és Eduardo Gómez Acebo, gerent de Seprox, que ha qualificat el prototip de "bon candidat".

No obstant, ha puntualitzat que es tracta d '"una cursa d'obstacles" que cal anar superant.

El primer d'aquests obstacles superats ha estat el de provar l'eficàcia i tolerància del fàrmac en un cent per cent en el tub d'assaig, "aspirem a traslladar aquell cent per cent a humans".

I és que en l'actualitat el tractament amb microbicides és encara d'eficàcia limitada-no supera el 40 per cent-.

D'aquí la importància d'aquest projecte, segons Alcamí, que ha esmentat la possibilitat, tal com apunten alguns estudis, de combinar diferents microbicides per augmentar aquesta eficàcia, "una via interessant perquè el VIH cal atacar per diferents flancs".

Alcamí, que ha recordat que el 90 per cent dels medicaments provenen del món vegetal, ha detallat que el desenvolupament de microbicides, especialment en forma de cremes d'aplicació vaginal, representa una àrea de recerca molt activa.

De fet, la passada setmana es va presentar un altre gel que ha superat els experiments in vitro amb una efectivitat del 90 per cent, de l'Hospital Gregorio Marañón i la Universitat d'Alcalá de Henares.

Un projecte i un altre comparteixen el mateix objectiu però amb diferents estructures químiques, segons Alcamí, que ha valorat que dels 40 grups europeus que investiguen en aquesta direcció dos siguin espanyols.

Aquests compostos són especialment útils en determinats contextos soci culturals, especialment a l'Àfrica subsahariana o Àsia.

Aquí, les dones "estarien perfectament protegides amb un únic sistema de profilaxi que culturalment estaria acceptat", segons Alcamí.