La genètica i la falta d'estudis universitaris conformen un còctel perillós per a la obesitat, segons un treball del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBERobn).

Per arribar a aquestes conclusions, que es publiquen a la revista "Nutrition, metabolism & cardiovascular diseases", els investigadors van analitzar la influència de la variant rs9929609 en el gen FTO, considerat actualment el gen més important en obesitat comú.

Després d'aquesta anàlisi van observar que en la població general mediterrània els portadors d'aquesta mutació genètica tenien més pes que les persones que no tenien en el seu genoma aquesta variant, confirmant així els efectes del risc genètic a l'obesitat.

No obstant això, quan es va analitzar amb detall la influència d'aquesta mutació en el pes d'acord amb el nivell d'estudis (contemplant tres grups: estudis primaris, secundaris i universitaris) es va veure que en les persones del tercer grup no es donava l'increment de pes i major risc d'obesitat que es podria esperar en els portadors de la mutació en el gen FTO.

Aquest efecte sí que es va trobar en les persones amb estudis primaris i secundaris, segons el CIBERobn.

L'explicació a aquest fet seria que els estudis universitaris portarien aparellat un nivell de vida més saludable i una major conscienciació en promoció de la salut, segons aquest treball.

"Les persones amb estudis de grau superior amb major susceptibilitat genètica a engreixar tindrien més eines per lluitar contra aquesta predisposició dels gens", ha asseverat en una nota de premsa Dolors Corella, investigadora del CIBERobn.

Així, el grup de la Universitat de València, que dirigeix ??la doctora Corella, ha demostrat que la predisposició genètica a ser obès es "contraresta" pel nivell d'estudis de grau superior.

El menor nivell d'estudis associat al major risc d'obesitat no és nou, però, segons Corella, "no existien treballs que haguessin investigat si el nivell d'estudis pot modificar la susceptibilitat genètica a obesitat per mutacions en gens".

En aquest treball han participat subjectes caucàsics d'entre 18 i 70 anys de tres mostres independents de la Comunitat Valenciana: 1.580 subjectes de la població general, 203 pacients hospitalitzats amb obesitat severa i 1.020 subjectes de la tercera edat amb risc cardiovascular alt.

El pes i l'alçada es van mesurar de forma directa i el nivell educatiu i l'activitat física a través de qüestionaris.

En aquest treball també va col · laborar un grup de l'Hospital Clínic de Barcelona.