Un grup d'investigadors espanyols ha desxifrat una de les rutes moleculars utilitzades per les cèl · lules de càncer de pulmó i ha provat en ratolins un fàrmac que la bloqueja i evita el creixement d'aquest tumor, sense efectes secundaris greus.

Aquestes són les principals conclusions d'un estudi publicat a la revista científica Cancer Cell, que està liderat per investigadors del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO).

Aquesta investigació en ratolins, per a la qual s'han utilitzat tècniques d'imatge molecular-permeten fer seguiment del tractament sense sacrificar l'animal-, comporta un assaig clínic en humans ja en marxa en una dotzena de pacients, ha informat Antonio Maraver, primer signant de l'article.

El càncer de pulmó representa un dels càncers més greus-a Espanya es van registrar més de 20.000 defuncions el 2010 - i, malgrat els progressos en els últims anys, "encara no es coneixen amb exactitud" els mecanismes que utilitzen les cèl · lules tumorals per créixer i disseminar-se per l'organisme, segons el CNIO.

El grup de Supressió Tumoral del CNIO liderat per Manuel Serrano ha identificat una de les rutes moleculars per les quals una proteïna, anomenada Notch, regula la proliferació de les cèl · lules del càncer de pulmó.

Aquesta proteïna es va identificar el 2004 com un mediador molt important en el desenvolupament de les leucèmies ia finals de la dècada passada es va descobrir que també participa en el desenvolupament de càncer de pàncrees i de pulmó, el que l'ha convertit en un focus actiu de recerca per combatre aquestes malalties.

La novetat d'aquesta investigació, ha apuntat Maraver, és haver descobert que aquesta proteïna coopera amb l'oncogèn Ras, que és clau en la formació d'aquest tipus de tumors, i l'haver comprovat que un fàrmac ja existent també funciona en el càncer de pulmó .

En aquest sentit, Maraver ha relatat que, a partir de la constatació de la relació entre Notch i Ras, es va decidir analitzar l'efecte terapèutic en ratolins d'un tipus de fàrmacs experimentals que bloquegen eficientment Notch, anomenats GSI.

Per a això, es va utilitzar ratolins modificats genèticament prèviament desenvolupats per Mariano Barbacid, cap del grup d'Oncologia Experimental d'aquest centre de recerca.

"Després de 15 dies de tractament, els tumors d'aquests ratolins van deixar de créixer sense efectes secundaris greus", ha asseverat Maraver, que ha apuntat que, tot i que encara aquest tipus de drogues estan en fase experimental, el futur del càncer de pulmó passa per la combinació de fàrmacs que ataquin vies concretes i diferents.

Els fàrmacs tipus GSI van començar a desenvolupar fa més de 15 anys quan es pensava que podien ser d'utilitat per l'Alzheimer.

Tot i que s'ha vist que no són eficients per frenar aquesta malaltia, el descobriment que bloquegen Notch ha despertat de nou el seu interès entre la comunitat científica, segons Maraver.

Aquesta investigació en ratolins està sent acompanyada per un assaig clínic en humans dirigit per Manuel Hidalgo, director del Programa d'Investigació Clínica del CNIO, ha informat aquest centre.

"Ja hem tractat a una dotzena de pacients amb un agent dirigit a bloquejar aquesta proteïna i, tot i que encara estem ampliant l'estudi, puc avançar que els resultats són molt prometedors", ha asseverat Hidalgo en una nota.