Menjar 75 grams de nous al dia millora la vitalitat, mobilitat i morfologia dels espermatozoides en els homes sans d'entre 21 i 35 anys, segons un article publicat avui a Biology of Reproduction.

Aproximadament 70 milions de parelles tenen problemes de fertilitat en el món, segons la publicació, que indica que entre un 30 i un 50 per cent dels casos són atribuïbles a la part masculina.

Alguns estudis han suggerit que la qualitat del semen humà ha disminuït en els països industrialitzats, possiblement a causa de la contaminació, els mals hàbits d'estil de vida i a una dieta a l'estil occidental.

La doctora Wendie Robbins de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles i el seu equip van investigar si l'augment dels àcids grassos poliinsaturats (AGP), que són fonamentals per a la maduració dels espermatozoides pot augmentar la qualitat de l'esperma en els homes que consumeixen una dieta a l'estil occidental.

Segons els experts, les millors fonts per trobar aquests àcids grassos en aquest tipus de dieta són el peix i els suplements d'oli de peix, les llavors de lli i les nous, que són especialment riques en àcid linolènic (omega 3).

L'estudi, que ha comptat amb el suport de la Comissió de Nous de Califòrnia, ha mostrat beneficis en la fortalesa dels espermatozoides dels que van consumir fruita seca, encara que els experts adverteixen que es necessitarien més investigacions per analitzar si és extrapolable als beneficis de la fertilitat.

Els investigadors van seleccionar a 117 homes sans d'edats compreses entre els 21 i 35 anys que consumien una dieta a l'estil occidental i els van dividir en dos grups: un amb 58 membres que van evitar el consum de fruits secs i un altre, amb 59, que van menjar 75 grams de nous per dia.

Estudis anteriors havien indicat que 75 grams de nous podria ser la dosi a la qual els nivells de lípids en la sang podria canviar, però que no contribuiria a l'augment de pes ja que també aporten greixos i proteïnes.

El semen dels participants es va examinar en començar i en acabar l'experiment que va durar 12 setmanes i els experts no van trobar canvis significatius en l'índex de massa corporal, pes o nivell d'activitat en ambdós grups.

No obstant això, van detectar que els que havien consumit nous havien augmentat de manera significativa els nivells d'àcids grassos omega 6 i omega 3, els àcids grassos i van tenir una millora en la vitalitat, moviment i morfologia dels seus espermatozoides, mentre que l'altre grup no experimentar canvis.