Cèl·lules mares del cordó unbilical per tractar infarts o ictus

Investigadors de l'hospital Can Ruti obren la porta amb una troballa que regenera teixits malmesos per la malaltia

 17:00  
Cèl·lules mares del cordó unbilical per tractar infarts o ictus
Cèl·lules mares del cordó unbilical per tractar infarts o ictus 

Un estudi d'un grup d'investigadors de l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti) posa de manifest la capacitat regenerativa d'un tipus de cèl·lules mare derivades de la sang del cordó umbilical. Segons experiments realitzats amb ratolins, aquestes cèl·lules son capaces de formar petits vasos sanguinis humans dins d'un ratolí. La troballa obre la porta a l'ús d'aquest tipus de cèl·lules en el tractament de malalties humanes on existeix un dèficit vascular a recuperar, com l'infart o l'ictus, ja que s'evidencia que aquestes cèl·lules del cordó umbilical generen vasos sanguinis que són claus per recuperar, per exemple, el teixit muscular cardíac malmès després d'un infart agut de miocardi.

Després d'un infart, la sang deixa de nodrir correctament les cèl·lules del múscul cardíac, acaben morint i generen una cicatriu que afecta la capacitat de bategar del cor. Cal, doncs, recuperar els vasos sanguinis de la zona afectada. Actualment això només es possible amb tractaments farmacològics o bé amb un transplantament de cor.

Ara, amb la nova troballa dels investigadors de l'hospital Germans Trias i Pujol s'obre la porta a que es puguin utilitzar cèl·lules mare del cordó umbilical per poder regenerar el teixit malmès. Des del centre hospitalari recorden que la sang del cordó umbilical es pot extreure fàcilment i sense risc per la donant després del part.

Aquestes cèl·lules mare del cordó umbilical són mesenquimals, és a dir, multipotencials. Això significa que tenen capacitat per convertir-se en diversos tipus de cèl·lules: òssies, de cartílag, de greix, musculars o neuronals. Arrel d'aquesta investigació, s'evidencia la seva capacitat per a generar vasos sanguinis claus per recuperar el teixit muscular cardíac malmès després d'un infart.

La investigació s'ha basat en l'adhesió d'una matriu biològica de cèl·lules mare mesenquimals de sang de cordó sobre la zona infartada del cor de ratolins. El resultat, un augment de la revascularització del teixit cardíac i una disminució significativa de l'àrea de l'infart. Ara, els experiments continuen amb l'objectiu d'estudiar si l'efecte regenerador de les cèl·lules es tradueix en una millora de la funció cardíaca.

L'estudi l'han dut a terme investigadors del grup de recerca en Insuficiència Cardíaca i Regeneració Cardíaca (ICREC) de l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, en col·laboració amb el grup de Bioluminescència de l'Institut Català de Ciències Cardiovasculars i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

Els resultats s'han publicat recentment a la revista científica Plos-One, sota el títol "Human umbilical cord blood-derived mesenchymal stem cells promote vascular growth in vivo".

«Què pot menjar un nadó després de la llet materna?»

L'experta en nutrició i dietètica Anna Costa Corredor ens ajuda a resoldre tots els dubtes dietètics al seu consultori setmanal

Sexe

«Sexe i maternitat»

La nostra sexòloga, L'Helena Boadas, ens dóna tota la informació necessària per viure aquesta etapa amb una bona salut sexual.


Enllaços recomanats: Premis cinema