Abusar d'analgèsics comuns com el paracetamol o l'ibuprofèn pot produir l'efecte contrari al desitjat: ser més nocius que beneficiosos per a la salut. Més de vuit milions d'espanyols consumeixen dosis diàries d'ibuprofèn superiors a les recomanades -excedeixen el màxim de 1.200 mil · ligrams per dia-, segons la Societat Espanyola de Farmàcia Comunitària (SEFAC), el que pot derivar en problemes gàstrics i cardiovasculars.

El ibuprofèn -un antiinflamatori descobert pel farmacèutic Stewart Adams fa uns 50 anys- és un dels que més problemes presenta. Per la seva versatilitat -tant alleuja el mal de cap com un esquinç o l'artritis-, la gent recorre a ell amb massa freqüència. "Per dolors lleus com els relacionats amb els refredats, la menstruació o el mal de cap, l'ideal és prendre paracetamol que no és antiinflamatori, però sí analgèsic i antipirètic", indiquen des del Col · legi de Farmacèutics, on alerten dels efectes secundaris de aquest fàrmac.

"Els problemes gàstrics de diarrees, nàusees i vòmits fins i tot d'úlceres gàstriques o duodenals són les principals complicacions del tractament amb ibuprofèn", indiquen els apotecaris corunyesos, que recorden que, per això, el metge recepta un protector gàstric a aquells pacients que han de prendre ibuprofèn cada dia. "A més, en dosis altes també pot provocar problemes del sistema nerviós com cefalees", afegeixen. Alguns estudis fins i tot parlen d'un major risc de patir un infart si s'abusa d'aquests fàrmacs.

La interacció amb altres medicaments és un altre dels riscos de consumir ibuprofèn sense control mèdic. "Els pacients polimedicats, especialment, si consumeixen fàrmacs anticoagulants com el Sintrom, diürètics, antihipertensius o corticoides han d'acudir al seu facultatiu de capçalera abans de prendre un analgèsic perquè li indiqui quin és el que ha de prendre i li concreti la dosi", assenyalen des del centre d'informació del medicament de la Corunya. Fins i tot cal anar amb compte a l'hora de barrejar analgèsics. Combinar ibuprofèn amb àcid acetilsalicílic pot ser perillós ja que els que prenen aspirina per prevenir malalties cardiovasculars pels seus efectes anticoagulants poden veure com l'ibuprofèn limita aquesta acció.

Els analgèsics que s'adquireix sense recepta poden utilitzar-se sense por per dolors lleus o moderats de cap o menstruals, però sempre que es respecti la dosi registrada al prospecte. "No hi ha cap risc si es prenen adequadament", indiquen els experts.

El problema és que són molts els que no segueixen les pautes fixades. "En el cas de l'ibuprofèn, un dels problemes és que per dolor lleu s'hauria d'utilitzar el de 400 mg, però molta gent té el de 600 mg a casa d'algun tractament anterior i l'utilitza indistintament quan en realitat és més fort i el resultat serà igual, hi farem el mateix efecte ", assenyalen a l'escola Corunya.

Les dades li donen la raó. Des de la Societat Espanyola de Farmàcia afirmen que el 80% de les unitats d'ibuprofèn dispensades a Espanya corresponen al de 600 mg, cosa que no passa a la resta d'Europa, on el seu germà menor és el més venut.

No més de deu al mes

Una de cada 50 persones té mal de cap per una ingesta excessiva d'analgèsics, segons un estudi de l'Institut Nacional de Salut britànic. Els experts adverteixen que els que prenen ibuprofèn, aspirina o paracetamol almenys 15 dies al mes és el risc que en lloc d'alleujar el seu dolor, pateixin més cefalees. Els metges sostenen que no és aconsellable prendre aquests medicaments més de deu dies al mes.