El 75,3% dels gironins que pateixen demència pren algun tipus de psicofàrmac com ansiolítics, antipsicòtics o antidepressius. El Registre de Demències de Girona (ReDeGi) ha elaborat un estudi sobre la dispensació de fàrmacs per al sistema nerviós central a pacients amb demència. Aquest estudi ha analitzat la situació dels 3.252 casos registrats a la demarcació i conclou que el cost anual en medicaments -tant psicofàrmacs com analgèsics- és de 107.027 euros. A més, també recull que les dones prenen més medicaments que els homes i que la prescripció de fàrmacs contra el dolor augmenta sobretot en les persones que ja estan ingressades en algun tipus d'hospital o centre.

L'estudi es basa en tots els pacients de la regió sanitària de Girona inscrits al registre de demències. En total, són 3.252 persones i aquest estudi ha permès obtenir dades detallades sobre la prescripció de fàrmacs segons diverses variables clíniques i, alhora, saber quin és el cost econòmic que suposa el consum de medicaments per part dels pacients.

El tractament amb psicofàrmacs en pacients amb demència està indicat per tractar els trastorns psicològics i de conducta que presenten els pacients a llarg del curs de la malaltia. Entre aquests trastorns hi ha les al·lucinacions, els deliris, l'ansietat, els símptomes depressius, l'agitació i l'agressivitat o els trastorns de la son.

Es tracta de trastorns que tenen una elevada freqüència i que són una font important de malestar i patiment tant per al pacient com per als seus familiars. Tots els estudis que s'han realitzat sobre aquests trastorns coincideixen a assenyalar que la seva presència s'associa a un pitjor curs clínic, major freqüència d'utilització dels serveis de salut, major sobrecàrrega del curador i empitjorament de la qualitat de vida del pacient, i major risc d'institucionalització i mortalitat.

En relació al consum de psicofàrmacs, l'estudi revela que el 75,3% dels pacients en prenen i representa un cost econòmic total de 86.129 euros l'any. La mitjana de fàrmacs consumits és de dos per pacient i any i representa un cost de 133 euros per pacient i per any. Entre els fàrmacs més freqüents destaquen els ansiolítics (44,2%), els antipsicòtics (29,7%) i els antidepressius (56,2%). D'aquests grups farmacològics, els fàrmacs antidepressius són el grup que té un major cost econòmic, doncs representa un cost total de 56.161 euros l'any.

L'anàlisi detallada de les dades indica que en el sexe femení incrementa 1,6 vegades el consum d'ansiolítics i 1,8 vegades el consum d'antidepressius. Depenent de la gravetat de la demència incrementa fins a tres vegades el consum d'antipsicòtics i si el pacient està institucionalitat augmenta 1,9 vegades.

L'estudi també ha quantificat el consum d'analgèsics. Els investigadors treballen amb la hipòtesi que una part dels trastorns psicològics i de conductes dels pacients amb demència s'associen al dolor del pacient. En aquest sentit, les dades analitzades assenyalen que el 71,7% dels pacients prenen fàrmacs analgèsics i el seu cost econòmic total és de 20.898 euros l'any. El consum de fàrmacs analgèsics s'associa al sexe femení que incrementa 1,5 vegades el seu consum i al fet d'estar institucionalitzat, que incrementa 4,7 vegades el consum d'analgèsics opiacis forts.

L'interès mèdic de les dades presentades és doble perquè per una part permeten analitzar el perfil de prescripció dels psicofàrmacs segons diverses variables clíniques i, per altra part, des d'un punt de vista econòmic permeten quantificar el cost directe en termes de consum per part dels pacients.