La dieta mediterrània redueix en un 6% el risc de patir càncer de mama entre les dones en general i en un 7% en el cas de les post-menopàusiques. Aquesta és la conclusió a la que arriba un estudi del projecte EPICO, liderat per investigadors de l'Institut Català d'Oncologia - Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (ICO-IDIBELL). Els beneficis de la dieta mediterrània es deriven especialment de la seva riquesa en fruites, verdures, oli d'oliva, fruita seca, llegums i l'equilibri entre àcids grassos, amb un baix consum de greixos saturats com els que tenen origen animal. Es tracta de l'estudi epidemiològic més gran realitzat al món sobre la dieta mediterrània i el càncer de mama.

Els resultats de l'estudi demostren com el seguiment de la dieta mediterrània permet reduir el risc de patir càncer de mama. Aquesta reducció és especialment important en el cas de tumors amb receptors hormonals negatius d'estrogen i progesterona, on la davallada és del 20% en dones post-menopàusiques.

En aquesta investigació han participat 335.062 dones d'entre 35 i 70 anys entre el 1992 i el 2000. Aquestes dones provenen de 23 centres d'una desena de països europeus (Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Països Baixos, Noruega, Espanya, Suècia i Regne Unit). L'estudi ha estat liderat per investigadors de la Unitat de Nutrició, Ambient i Càncer de l'ICO, com Genevive Buckland, Carlos Alberto González, Noemie Travier i Antonio Agudo.