El Ministeri de Sanitat no retirarà de les farmàcies espanyoles el relaxant muscular Myolastan després que França hagi sol · licitat una investigació a l'Agència Europea del Medicament (EMA), després d'haver detectat al seu país durant els últims 40 anys uns 1.600 efectes adversos i onze morts.

Fonts del departament que dirigeix ??Ana Mato han informat avui a Efe que aquest tipus de consultes a l'EMA són "molt habituals" i han aclarit que el fet que es indagui sobre un determinat medicament no significa que aquest hagi deixat de ser segur.

Així, han indicat que "milions de persones" consumeixen els fàrmacs amb tetrazepam, el nom comercial més conegut és Myolastan, de Sanofi Aventis, sota la consideració que "els beneficis d'aquest tractament superen uns efectes adversos que, a més, són coneguts i figuren en el prospecte ".

Sanitat ha explicat que el Comitè de Seguretat de l'EMA ha iniciat aquesta indagació el gener a instàncies de l'Agència francesa, en el que es coneix com un procediment d'"arbitratge" per "revisar la relació benefici risc" d'aquesta droga.

"Ara s'inicia una revisió de tota la informació disponible sobre l'assumpte i en els propers comitès informaran de les conclusions", han comentat aquestes fonts, que han afegit que el procés pot prolongar-se "uns mesos".

"A dia d'avui no hi ha cap motiu per retirar el Myolastan de les farmàcies espanyoles", si bé el Ministeri ha sol · licitat informació sobre el nombre de persones amb efectes adversos a Espanya i, fins i tot, sobre si s'ha produït algun mort.

L'EMA ha emprès una sèrie de consultes entre les autoritats sanitàries, les societats mèdiques i les associacions de pacients en els sis països on es ven aquest producte, entre ells, Espanya.

Concretament, l'Agència s'ha interessat sobre la hipotètica relació del tetrazepam amb possibles reaccions cutànies de caràcter sever detectades per la Comissió Nacional de Farmacovigilància de França.