Un fumador mitjà pot estalviar en només sis mesos 570 euros si deixa aquesta hàbit, el que equival, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), a la compra mensual d'una família de quatre persones.

"La Ruleta de l'Estalvi", allotjada a www.pfizer.es, permet esbrinar quina quantitat de diners gasta un fumador en funció d'un període de temps determinat.

Tenint en compte un consum diari de 15 cigarreta -cada fumador espanyol fuma una mitjana de 13,4 al dia i el preu estimat per cigarreta és de 21 cèntims-, s'obtenen dades que resulten sorprenents.

Només 15 dies després d'haver apagat l'última cigarreta, comencen a notar les primeres conseqüències en la cartera, ja que s'aconsegueix un estalvi de 45 euros, amb aquesta quantitat es podria gaudir d'un spa per a dues persones o pagar la factura mensual del mòbil, que a Espanya se situa de mitjana en 40 euros per persona.

Passat aquest període, els avantatges són cada vegada més grans i tres mesos després d'haver iniciat el procés de cessació, l'estalvi se situaria entorn als 284 euros, que podrien destinar, per exemple, en gaudir un cap de setmana per a dues persones en un parador, amb esmorzar inclòs.

I un mes més tard, els diners estalviats -prop de 400 euros- podria reservar per a la tornada a l'escola i comprar l'uniforme d'un nen de primària.

Avantatges

En el terreny de les necessitats bàsiques, prescindir del tabac en l'economia familiar també aporta avantatges sobre l'alimentació i la cistella de la compra, segons l'OCU, que estableix el preu mitjà de la compra mensual d'una família de quatre persones en aproximadament 570 euros.

Aquesta xifra és l'equivalent a la de la compra de tabac durant sis mesos, de manera que els qui es decideixin a fer el pas de superar el seu tabaquisme al gener i dipositin els diners estalviats en una guardiola, podrien trencar-la en el mes de juliol i realitzar la compra mensual per a quatre persones amb els diners recaptats.

Si se segueix en aquesta línia, en nou mesos l'estalvi supera els 800 euros, la quantitat necessària per apuntar-se a l'autoescola i treure's el carnet de conduir.

Els experts asseguren que l'arribada d'un nou any sempre porta amb si nous propòsits i abandonar el tabac és present a la llista de noves intencions de molts fumadors.

A això se li suma el desemborsament realitzat durant les vacances de Nadal i l'increment de l'IVA del 18 al 21% a l'estiu de l'any passat, fet que suposa un encariment en el preu dels paquets de tabac d'entre 30 i 45 cèntims.

Encara que el factor econòmic té un pes important a l'hora de motivar un addicte a deixar el tabac, els especialistes en salut recorden que aquesta decisió reportarà fonamentalment sobre la salut i el benestar d'un mateix i dels que estan al seu voltant.