Tractar l´anèmia en pacients cardíacs millora la supervivència

L'anèmia postoperatòria pot ser un factor de risc que pot comportar complicacions posteriors, segons un estudi

03.02.2013 | 08:16
Tractar l´anèmia en pacients cardíacs millora la supervivència Tractar l´anèmia en pacients cardíacs millora la supervivència

Un estudi dut a terme per cardiòlegs de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'investigacions Mèdiques (IMIM) ha conclòs que tractar prèviament els pacients amb patologies cardíaques amb anèmia abans d'una intervenció quirúrgica mitjançant l'administració intravenosa d'eritropetina humana recombinant (rhEPO) i ferro millora la supervivència postoperatòria, disminueix la necessitat de transfusions i escurça els dies d'hospitalització. Es calcula que entre un 20% i un 25% dels pacients que han de ser intervinguts d'una cirurgia cardíaca presenten anèmia abans de la intervenció.

L'anèmia preoperatòria és un factor de risc que pot comportar complicacions posteriors a la cirurgia i que augmenta la mortalitat postoperatòria en la cirurgia cardíaca. "Tot i conèixer que l'anèmia era un factor de risc, no existien estudis que haguessin avaluat com incidia tractar l'anèmia abans de la intervenció en termes de morbilitat i mortalitat postoperatòria. Els resultats del nostre estudi demostren la importància de pautar un pla de tractament previ a la intervenció com a garantia d'una bona evolució quirúrgica", explica la Dra. Mercè Cladellas, cap de secció del servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar.

Per portar a terme l'estudi els investigadors van seleccionar 134 pacients consecutius amb anèmia ( amb valors de hemoglobina iguals o menors a 13 g/dl en homes i 12 g/dl en dones) a qui se'ls havia de realitzar una cirurgia cardíaca valvular i els van distribuir en dos grups, un grup d'intervenció i un grup observacional. Als pacients del grup d'intervenció se'ls va administrar un mes abans d'iniciar la cirurgia, tractament intravenós combinat amb eritropoetina i ferro.

Els resultats van mostrar que el risc absolut de mortalitat en el grup d'intervenció havia estat menor en un 13%, i que aquest menor risc en aquest grup de malalts, s'havia traduït també en una estada hospitalària postoperatòria cinc dies menor en el grup de pacients que havien estat tractats abans de la intervenció.

Enllaços recomanats: Premis cinema