El consum moderat de cervesa pot protegir el consumidor de les lesions miocàrdiques agudes associades a l'infart i afavorir la funció cardíaca global després de patir un atac de cor. És la principal conclusió de l'estudi 'Efectes protectors de la cervesa en el sistema cardiovascular', que el Centre d'Informació Cervesa i Salut ha presentat aquest dimecres a Tarragona. Segons l'estudi, publicat a 'Basic Research in Cardiology', una ingesta moderada de cervesa afavoreix la fibrosi reparativa al cor malmès, fet que deriva en una cicatriu més reduïda i una millora en el funcionament cardíac global.

L'estudi, dirigit per Lina Bradimón, directora del Centre d'Investigació Cardiovascular (CSIC-ICCC) i Gemma Vilahur, investigadora del centre, s'ha presentat aquest dimecres a Tarragona en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT).

Per a la realització de la investigació s'han utilitzat animals d'experimentació als quals durant deu dies se'ls ha proporcionat una dieta rica en colesterol i unes quantitats lleugeres de cervesa. Després se'ls va fer patir un infart i se'ls va seguir donant cervesa durant 21 dies.

A partir d'aquest treball els investigadors van comprovar que el consum moderat de cervesa, entenent per moderat de 10 a 30 grams al dia, s'ha associat a un risc menor de patir infart de miocardi o mort en la població amb un greu risc cardiovascular i en pacients amb malalties coronàries.

D'altra banda, als animals que se'ls va subministrar cervesa tradicional i sense alcohol van manifestar un menor estrès oxidatiu i apoptosis -mort cel·lular-, així com una millor fibrosi reparativa al cor i per tant un millor funcionament cardíac global.

La doctora Gemma Cilahur, coautora de la investigació, ha explicat que "21 dies després de l'infart de miocardi, la mida de la cicatriu era significativament inferior als animals que van seguir una dieta amb cervesa tradicional i sense alcohol, enfront als que van mantenir una dieta habitual".

No engreixa

La investigació també ha constatat que no hi ha hagut una variació de pes en els animals després de la ingesta de cervesa. És més, el grup d'animals que va seguir una dieta amb un consum moderat de cervesa tradicional va mostrar un millor perfil lipídic amb un augment significatiu de les partícules de colesterol bo o cardiosaludable i una disminució de la ràtio de colesterol dolent.

Segons Vilahur, aquestes conclusions suggereixen que les propietats de la cervesa contribueixen a millorar la capacitat antioxidant que ajuda a protegir el cor del perill cardíac oxidatiu que es produeix durant l'infart.

A més, la investigació també ha corroborat que en un model amb alts nivells de colesterol el consum moderat de cervesa pot protegir el cor dels efectes nocius que es deriven de patir un infart de miocardi en comparació amb els que no beuen cervesa. "Per primer cop aportem noves dades pel que fa als mecanismes pels que la ingesta de cervesa tradicional i sense alcohol pot proporcionar cardioprotecció, cosa que es tradueix en un menor perill miocàrdic i en una millora del funcionament cardíac posterior a l'infart de miocardi", afirma Vilahur.

"Les nostres dades defensen fermament que la cervesa, tant sense alcohol com amb contingut alcohòlic de lleuger a moderat, pot procurar una cardioprotecció que supera els efectes nocius associats a la displidèmia del miocardi infartat", conclou la doctora.