Que la pràctica d'exercici físic redueix l'obesitat i els factors de risc associats com la diabetis o la hipertensió no és una notícia nova. Practiquem esport per fer salut. Però què passa amb la mort sobtada? Cada any ens tornen a sorprendre notícies sobre esportistes que moren de manera fulminant i imprevista, persones que considerem extremadament sanes. Davant d'aquests casos ens tornem a preguntar si és possible evitar-ho i com es pot fer.

Segons xifres de la Societat Europea de Cardiologia, cada any es produeixen entre 36 i 128 morts sobtades cardíaques per cada 100.000 habitants. A Espanya afecta anualment 4,3 de cada 100.000 homes i 6,3 de cada 100.000 dones d'entre 25 i 64 anys. Unes xifres alarmants tenint en compte que un alt percentatge d'aquestes morts es podrien haver evitat a través de la prevenció.

Esport sí, però amb seguretat

Ha sentit a parlar alguna vegada de medicina preventiva? Moltes patologies no mostren símptomes en les seves primeres fases, sobretot en malalties cardiovasculars. Per això nombroses campanyes de salut se centren en la prevenció i en els reconeixements mèdics periòdics com una de les millors maneres de mantenir-se sa, i en la detecció precoç com a factor clau en el procés de curació.

Si la prevenció és important per a qualsevol persona, en l'àmbit de l'esport encara més. En els darrers anys s'han produït moltes morts sobtades en esportistes per cardiopaties que es desconeixien i que s'haurien pogut detectar prèviament. Segons el Dr. Ignacio Sitges Serra, especialista en Medicina de l'Esport de Centro Médico Teknon, "abans de practicar esport o per seguir-lo practicant de manera segura, és imprescindible realitzar un reconeixement esportiu per valorar l'activitat del cor davant del màxim esforç i descartar patologies".

Aquest tipus de reconeixements no van adreçats només a esportistes d'elit o corredors de fons, qualsevol persona independentment de la seva edat que practiqui esport amb regularitat o que es vulgui iniciar en una activitat esportiva se'n pot beneficiar. La pràctica d'una activitat física controlada és un dels pilars de la vida cardiosaludable però és important fer-ho de manera segura, sigui quina sigui la freqüència i el grau d'implicació.

L'aparell cardiovascular a estudi

A través de reconeixements esportius es pot estudiar en profunditat l'aparell cardiovascular i tots els elements que interactuen en la pràctica d'esport. Centro Médico Teknon ha dissenyat un programa específic de revisions mèdiques esportives per valorar no només les característiques i l´activitat del cor, sinó altres factors que poden ajudar a millorar el rendiment de l'esportista.

El primer pas és conèixer en profunditat el pacient i adaptar-se a les seves característiques i necessitats. Per això, el circuit està coordinat per un especialista en Medicina de l´Esport que entrevistarà el pacient per valorar el seu perfil i la seva història clínica i coordinarà la resta d'exploracions.

La prova d'esforç, una aliada dels esportistes

Una de les proves més conegudes i amb més demanda entre els esportistes és la prova d'esforç, que valora l'adaptació cardiovascular a un esforç màxim predeterminat i controlat. Aquesta prova, inclosa en el programa, es realitza sobre una cinta rodant o cicloergòmetre amb un control de gasos espirats. D'aquesta manera, s'obtenen valors directes de consum d'oxigen VO 2, el llindar anaerobi, la ventilació màxima i, opcionalment, el nivell de lactat en sang. Gràcies a aquestes dades, no només es descarten patologies cardíaques davant d'esforços màxims, sinó que es pot conèixer i augmentar el rendiment de l'esportista i ajudar-lo a millorar les seves marques.

Més informació:

http://www.teknon.es/ca_ES/chequeos/deportivo

En què consisteix un reconeixement mèdic esportiu?

  • Aquest circuit, adreçat tant a homes com a dones, té l´objectiu de valorar exhaustivament l´aparell cardiovascular i tots els òrgans, estructures i hàbits que intervenen durant la pràctica d´esport. Per a fer-ho, s´estudiarà el pacient abans, durant i després de l´esforç
  • Finalitzada l´entrevista amb el metge coordinador, s´establiran les proves que s´hauran de realitzar. Habitualment, s´inclou una analítica de sang i orina per avaluar les funcions orgàniques i una espirometria per valorar la funció pulmonar. També s´examina l´aparell locomotor per estudiar les estructures anatòmiques com els peus, els genolls i el raquis, que poden influir en una mecànica incorrecta a l´hora de practicar esport
  • Durant la revisió mèdica també es mesura el pes, l´alçada, percentatge de greix, muscular i ossi a través de l´estudi cineantropomètric i es realitza un estudi nutricional bàsic per confirmar que la dieta s´adequa a l'activitat esportiva del pacient.
  • Finalment, es fa una revisió completa de l´aparell cardiovascular a través de diverses proves per estudiar el seu funcionament en repòs i la seva resposta i adaptació davant l´esforç extrem. S´inclouen la prova d´esforç, l´electrocardiograma en repòs per valorar el funcionament elèctric del cor abans de l´exercici i l´ecocardiograma per estudiar el funcionament del cor, la seva grandària, el diàmetre, les parets i les vàlvules. A més a més, a través de la ressonància magnètica cardíaca també es podran obtenir imatges exactes del cor, les artèries coronàries i les vàlvules.