Un turista suís que dissabte estava a l´àrea de servei de l´autopista AP-7 de la Jonquera va patir un atracament i fruit d´això va caure i va fer-se algunes ferides i rascades a tot al cos. La víctima va alertar dels fets els Mossos d´Esquadra i va demanar anar a un centre sanitari perquè se´l miressin. Els agents el van acompanyar fins a l´hospital de Figueres per tal que després també pogués presentar la corresponent denúncia, segons ha confirmat el mateix cos policial.

Un cop en el centre sanitari, se li van demanar 130 euros per la vista al ser estranger però l´home no portava ni diners ni tampoc cap tipus de documentació ja que li havien robat amb l´estrebada que havia patit el migdia de dissabte a l´àrea de servei Porta Catalana, segons va avançar Ràdio Girona. Malgrat que la víctima de l´atracament va explicar al servei d´Urgències que només volia que se´l revisés, finalment no se´l va voler atendre si no pagava.

L´home va marxar a disgust de l´hospital i es va acostar fins a la Jonquera de nou. Allà va tornar a la comissaria dels Mossos d´Esquadra i un agent el va acompanyar fins al centre d´atenció primària (CAP). Aquí també se li van demanar els 130 euros per la visita en ser una persona estrangera i no disposar de documentació com ara la targeta sanitària europea o alguna assegurança.

Tot i això, en el centre de la Jonquera, els facultatius sí que el varen atendre i li van donar el corresponent informe per tal de poder presentar la denúncia. Un document que en un inici era escrit a mà però després que els Mossos insistissin li van redactar un document oficial però sense segell. Durant l´atracament que es va produir el dissabte, quan el turista suís es disposava a abandonar la Jonquera cap al seu país, li van robar tota la documentació, 2.000 euros i les targetes de crèdit que duia a sobre.

Des de la Fundació Salut Empordà, que és qui gestiona l'Hospital de Figueres, asseguren que aquesta persona es va dirigir a Urgències no per demanar assistència mèdica sinó per un tràmit administratiu que acredités les lesions per adjuntar a la denúncia policial per atracament.

I insisteixen que es tracta de dues peticions diferents i que se li va demanar documentació que acredités que tenia dret a assistència gratuïta. Un fet que es pot demostrar a través d'alguna assegurança, una tarjeta europea o, fins i tot, amb l'assegurança del cotxe.

Des del centre neguen que se li denegués l'assistència, que això no es fa en cap cas, sinó que quan se li va demanar l'acreditació va abandonar voluntàriament «la petició» i va marxar. Des del centre, no van fer cap valoració sobre l'import econòmic de 130 euros que el turista va assegurar que li reclamaven. Des del centre insisteixen que «el primer és sempre l'assistència sanitària». La Fundació gestiona, a banda de l'hospital, el Centre Sociosanitari Bernat Jaume -situat al costat del centre hospitalari- i l'ABS de l'Escala.