Els professionals del servei de Discapacitat Intel·lectual i Salut Mental de Salt (Gironès) proven l'eficàcia d'una armilla dissenyada per reduir l'agressivitat i l'ansietat en persones amb discapacitat intel·lectual i autisme. Es tracta d'una armilla que crea un "efecte abraçada" que, en molts casos, calma i evita que s'arribin a nivells d'ansietat més elevats. Segons ha explicat el cap del servei, el doctor Ramon Novell, estan provant l'armilla en un grup de 25 joves i els primers resultats són "positius" perquè també permet reduir dosis de medicació. La previsió és tenir els resultats definitius per valorar l'eficàcia el tractament a finals d'any.

El cap del servei de Discapacitat Intel·lectual i Salut Mental de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) a Salt, el doctor Ramon Novell, ha explicat que es tracta d'una armilla dissenyada basant-se en les tècniques d'estimulació propioceptiva i que busca crear un "efecte abraçada" que freni les situacions d'agressivitat o ansietat en persones amb discapacitat intel·lectual. Dins l'armilla hi ha diferents boles amb diversos pesos que fan pressió per reduir la tensió arterial i aconseguir una relaxació muscular.

L'IAS colElabora amb l'empresa Handycat per avaluar l'eficàcia d'aquesta armilla, batejada amb el nom de 'MyFit'. De moment, han provat l'armilla en un grup de 25 nois i noies amb diferents perfils per comprovar en quins casos pot ser efectiva. "En situacions que podem preveure que la persona s'agitarà, li posem l'armilla", ha explicat el doctor Ramon Novell que afegeix que en la majoria dels casos han comprovat que "s'aconsegueix reduir l'ansietat".

Tot i això, es tracta d'una valoració inicial i no preveuen tenir els resultats finals fins a finals d'any. Al llarg d'aquest temps, estan comprovant si es redueix el nivell d'ansietat. També avaluen si permet reduir les dosis de medicació en alguns pacients, la hiperactivitat i si és eficaç per reduir les estereotípies, els moviments repetitius que tenen algunes persones amb discapacitat intel·lectual o autisme.