L'ictus és la primera causa de discapacitat adquirida i un dels principals motius de mortalitat. Entre un 10 i un 15% dels casos afecten persones de menys de 50 anys i, només al Camp de Tarragona, se'n detecten entre 1.200 i 1.500 casos l'any, un 40% dels quals són greus. Aquest divendres unes 250 persones entre personal mèdic i estudiants participen en les Jornades sobre Actualització en el Maneig de l'Ictus Agut, que organitzen l'Hospital Joan XXIII i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). Un dels principals reptes davant dels casos d'ictus és la detecció ràpida dels símptomes i l'arribada del pacient a l'hospital en menys de 4,5 hores per a una major eficàcia dels tractaments.

El temps d'evolució d'un infart cerebral és de vital importància per poder aplicar un tractament de fibrinòlisi i augmentar les possibilitats de recuperació del pacient. La detecció dels símptomes, com ara una manca de mobilitat a les extremitats o paràlisi facial, és el primer pas per a l'activació del Codi Ictus i el trasllat del pacient a l'hospital. En una bona part dels accidents vasculars cerebrals s'administra un trombolític eficaç només en aquells pacients que han presentat els símptomes abans de les 4,5 hores.

Des de fa uns mesos, les unitats de neurologia poden sotmetre els pacients que arriben amb posterioritat a aquestes quatre hores i mitja a TAC's o ressonàncies magnètiques per tal de detectar si encara compten amb teixit neuronal salvable i, per tant, si són a temps d'administrar el fàrmac. En última instància i en cas de no obtenir resultats satisfactoris, es pot recórrer a un "rescat intervencionista" consistent en l'aplicació d'un catèter dins l'artèria taponada per tal de poder extreure el coàgul.

Aquestes són algunes de les qüestions exposades aquest divendres en les Jornades sobre Actualització en el Maneig de l'Ictus Agut, que han tingut com a objectiu principal donar una visió general i actualitzada de l'atenció a l'ictus i informar dels nous criteris d'activació del Codi Ictus. En aquest sentit, cal destacar que s'ha eliminat el límit de 80 anys per a l'aplicació de tractaments i també s'ha ampliat el marge d'activació del codi de les sis a les vuit hores d'evolució dels símptomes.

El neuròleg de l'Hospital Joan XXIII i organitzador principal de la jornada, el doctor Xavier Ustrell, ha explicat que tot i ser una patologia freqüent i greu, l'ictus és tractable, sobretot si s'arriba en menys de 4,5 hores a l'hospital. En aquest sentit, ha destacat que un dels reptes és l'ampliació del nombre de tractaments de fibrinòlisi que s'apliquen, ja que ara tan sols ronden el 10%, en la línia de la mitjana europea. També ha assegurat que el control de la hipertensió, la diabetis i les campanyes antitabac ha reduït la incidència de l'ictus en gent d'edat avançada.

A les comarques tarragonines es produeixen anualment entre 1.200 i 1.500 ictus, dels quals el 40% es consideren greus i deixen seqüeles als pacients. Tot i això, la mortalitat se situa entre el 5 i el 10%. A l'Hospital Joan XXIII de Tarragona s'atenen cada any entre 300 i 400 ingressos per aquesta patologia. Ustrell ha apuntat també a la necessitat de millorar la unitat d'ictus de l'hospital tarragoní en termes de tecnologia i personal. "Volem una atenció de màxima qualitat i, ara, només pot ser de qualitat, tot i que som conscients de la difícil situació actual", ha afegit.