Vint ciutats i comtats de l'estat de Colorado, als EUA, permeten, a partir d'aquest dimecres, la venda legal i limitada de marihuana en prop de 160 establiments, el primer lloc del món en fer-ho lliurement per tots els majors de 21 anys .

La mesura és el resultat de l'Esmena 64, aprovada per vot popular el novembre de 2012 i que va legalitzar la possessió i ús de petites quantitats de marihuana (fins a 28 grams) per a ús no mèdic entre majors de 21 anys, així com la seva producció i venda d'acord al nou marc legal.

La norma estableix un impost del 25 per cent per la venda d'aquesta substància i permet que cada persona conreï fins a sis plantes, amb un límit de 12 plantes per família. Prohibeix, però, el consum de marihuana en llocs públics.

Actualment, Colorado compta amb unes 500 "farmàcies de marihuana mèdica", de les quals 160 podrien convertir-se en "botigues de marihuana recreativa", encara que es calcula que només unes poques començaran a fer-ho des d'aquest mes de gener.

Encara que a Denver, la capital de l'estat, ja es pot comprar marihuana recreativa, altres importants ciutats, com Aspen, Aurora i Boulder, han decidit no aplicar encara la norma, que estableix restriccions a les persones sense permís de conduir que vulguin comprar marihuana.

Denver, per contra compta ja amb la seva primera directora executiva de Política de Marihuana, Ashley R. Kilroy, nomenada el 20 de desembre passat i que fins aquell moment exercia el càrrec de directora interina de Seguretat Pública a la ciutat.

En altres poblacions, com Boulder, el cap de la Policia local, Mark BECKNER, i el fiscal del districte, Stan Garnett, van decidir postergar l'aplicació de la norma fins que s'eduqui al públic sobre el nou marc legal.