Més negatives de familiars catalans a donar òrgans

Els accidents cerebrovasculars són la causa principal de mort dels donants i representen un 57%

13.01.2014 | 18:49
Més negatives de familiars catalans a donar òrgans
Més negatives de familiars catalans a donar òrgans

Dels 4.279 trasplantaments que es van practicar a Espanya el 2013, 847, un 19,8% del total, es van fer en hospitals de Catalunya, on l'any passat van disminuir un 9,5% les donacions a causa del descens de víctimes en accidents de trànsit i a un augment del 0,5% de les negatives familiars.

Segons el balanç de trasplantaments que ha fet avui el Departament de Salut de la Generalitat, encara que ha disminuït el nombre de donants, el percentatge de trasplantaments només ha disminuït un 3%, mentre que ha crescut en 110 persones les que esperen poder rebre un trasplantament a Catalunya, especialment de pulmó.

L'edat mitjana dels 'donants cadàver' ha estat de 56,3 anys el 2013, el 45% dels 'donants cadàver vàlids' tenien més de 60 anys i el 21% més de 70.

Els accidents cerebrovasculars són la causa principal de mort dels donants i representen un 57%, mentre que els donants per accident de trànsit han estat un 4,8%.

El nombre de donants vius (renals i hepàtics), durant 2013, ha estat de 174, amb un increment del 13% amb relació a l'any 2012.

Dels 847 trasplantaments practicats a Catalunya, 39 van ser pediàtrics. Dels trasplantaments renals, 518 van anar a adults i 21 a nens.

Els trasplantaments de donant viu han estat 164, amb un augment del 10,8%, una xifra que suposa el 42,9% d'aquest tipus de trasplantament renal de tot Espanya.

Un fet destacable ha estat la participació dels hospitals catalans en 15 de les 18 cadenes de trasplantaments renals encreuats que es van fer a Espanya, 5 de 3 trasplantaments i 10 de 2 trasplantaments.

Quant als trasplantaments de fetge, es van realitzar 168 trasplantaments a nens i adults, 10 d'ells procedents de donant viu.

També es van practicar el 2013 a Catalunya 52 trasplantaments de cor, 5 d'ells a nens.

El trasplantament pulmonar va augmentar l'any passat a la comunitat catalana un 4,5% respecte a l'any 2012, amb 69 trasplantaments realitzats, xifra que suposa un nou màxim històric en aquest tipus de trasplantament a Catalunya, segons ha destacat Salut.

Els hospitals catalans també van fer 19 trasplantaments de pàncrees durant l'any 2013.

"Els resultats obtinguts l'any 2013 en donació i trasplantament mostren un any més, la solidaritat dels catalans. Cal manifestar a tots els donants i les seves famílies el nostre agraïment i reconeixement més sincers, ja que sense la seva contribució no es podrien realitzar trasplantaments d'òrgans i teixits", ha dit el departament de Salut en una nota.

Salut

Com actuar davant d'una cremada solar?
Com actuar davant d'una cremada solar?

Com actuar davant d'una cremada solar?

Hidratar molt, no estirar la pell i fer servir roba suau són alguns dels consells que et poden...

Cinc tractaments facials per a l´estiu

Cinc tractaments facials per a l´estiu

Descobriu la millor cura i recomanacions per a la pell saludable i hidratada

Lactància: claus per iniciar-la amb èxit i sense problemes

Lactància: claus per iniciar-la amb èxit i sense problemes

Mares amb experiència ens donen deu pautes bàsiques per començar-la de manera correcta

Tatuatges: els perills de decorar-se la pell

Tatuatges: els perills de decorar-se la pell

Avui dia ja es pot dir que no són per sempre, encara que la seva costosa i lenta eliminació amb...

Enllaços recomanats: Premis cinema