El Servei Català de la Salut ha anunciat que garantirà el dret a les prestacions sanitàries a tots els ciutadans de Catalunya que hagin residit més de 90 dies en un país estranger mentre segueixin empadronats a Catalunya o des del moment que s'empadronin novament en el seu retorn, sempre que no tinguin rendes superiors a 100.000 euros. Salut ha fet aquest anunci després de que el passat 1 de gener entrés en vigor una norma estatal sobre el dret a les prestacions sanitàries que afecta a ciutadans de Catalunya que en algun moment hagin residit temporalment a l'estranger i que retornin a Catalunya, en què es deixa sense efecte aquest dret si havien estat més de 90 dies residint en un país estranger.

El Departament de Salut ha manifestat que "el concepte bàsic per gaudir de la cobertura assistencial del sistema sanitari públic és l'empadronament a Catalunya, per tant aquest ciutadans, en el marc normatiu vigent, en el moment de decidir empadronar-se a Catalunya se'ls hi facilitarà la targeta sanitària individual, per tal que accedeixin a la cartera comuna de serveis sanitaris públics".

El departament de Boi Ruiz també ha recordat que la cobertura assistencial sota l'empar del reglaments comunitaris o de convenis específics amb altres països és responsabilitat exclusiva de l'INSS. En aquest sentit, Salut considera que l'accés a l'assistència sanitària és un dret universal, vinculat a les necessitats assistencials de les persones.