Descriuen per primera vegada una lesió epigenčtica en malalts d´Alzheimer

"la troballa és rellevant no només per cončixer les causes de la malaltia, sinó també per provar en el futur possibles tractaments

20.01.2014 | 16:02
Investigadors de l´Idibell descriuen una alteració genčtica en malalts d´alzheimer
Investigadors de l´Idibell descriuen una alteració genčtica en malalts d´alzheimer

Investigadors de l'Institut de Recerca Biomčdica de Bellvitge (Idibell) han descrit per primera vegada una lesió epigenčtica a l'hipocamp de malalts d'Alzheimer, segons un article que publica avui la revista "Hippocampus".

Un dels principals problemes de l'Alzheimer és que s'han descrit molt poques alteracions genčtiques (mutacions) associades a la seva aparició, amb la qual cosa es redueix el nombre de dianes per a futures terŕpies.

A nivell patolňgic, la malaltia d'Alzheimer es caracteritza per l'acumulació de dipňsits de proteďnes al cervell dels pacients.

Aquests dipňsits estan formats per plaques de la proteďna anomenada beta-amiloide i per cabdells enrotllats de la proteďna tau.

Fins ara, es desconeix la causa que origina aquestes lesions en la majoria d'ocasions, perň podrien estar implicades determinades alteracions en la regulació de l'expressió genčtica.

L'estudi dels investigadors de l'Idibell, liderats per Manel Esteller i Isidre Ferrer, demostra per primera vegada l'existčncia d'una lesió epigenčtica a l'hipocamp cerebral de malalts amb Alzheimer.

Manel Esteller ha explicat que van començar per estudiar "30.000 interruptors moleculars que encenen o apaguen gens a la regió de l'hipocamp en cervells de malalts d'Alzheimer amb diferents estadis de la malaltia" i els van comparar amb el de pacients sans perň de la mateixa edat.

Els investigadors van observar "que el gen DUSP22 s'apaga (metila) a mesura que avançava la malaltia".

Esteller considera que "el més important va ser descobrir que aquest gen regula la proteďna tau i per tant potser part de l'acumulació de proteďnes tau que es produeix al cervell dels malalts amb Alzheimer sigui conseqüčncia de la inactivació epigenčtica de DUSP22".

Segons Esteller, "la troballa és rellevant no només per cončixer les causes de la malaltia, sinó també per provar en el futur possibles tractaments que actuďn sobre aquests interruptors moleculars epigenčtics".

L'Idibell forma part del "Health Universitat de Barcelona Campus" (HUBc), una aliança que engloba trenta entitats dedicades a la formació, la investigació i la transferčncia de coneixement al terreny de les cičncies de la salut.

Enllaços recomanats: Premis cinema