Des del passat estiu es va anar detectant a les farmàcies un desproveïment de la vacuna contra la varicel·la (Varivax). Tot i ser una vacuna no inclosa en el Calendari de diverses comunitats, els pediatres venim recomanant des que se'n va iniciar la venda lliure en farmàcies, seguint les indicacions de les Societats Científiques més vinculades a l'ús de vacunes, com el Comitè Assessor de Vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria que aconsella 2 dosis: la 1 º als 12 mesos (és acceptable als 12-15 mesos) i la 2 º als 2-3 anys d'edat, preferentment als 2 anys. En pacients susceptibles fora de les edats anteriors, vacunació amb 2 dosis amb un interval de, almenys, 1 mes.

La varicel·la és una malaltia infecciosa causada pel virus de la varicelazoster i cursa amb una erupció vesiculosa generalitzada, que afecta boca, parpelles i àrea genital, pruriginosa, que cursa a brots i sol acompanyar de febre i malestar general. El contagi és fonamentalment directe, a través de les gotetes de Pflügge que deixem anar en parlar, també hi ha la possibilitat de contagi del fetus si la mare gestant la presentació.

Un cop passada la malaltia, confereix immunitat permanent, però el virus queda latent de per vida en els ganglis i en situacions de dèficit immunitari pot reactivar-se i originar l'herpes zòster.

El període d'incubació sol oscil·lar entre 14 i 21 dies, s'inicia amb un quadre de vegades catarral, febre o conjuntivitis i apareixen al cap de 24-48 h. el clàssic exantema. A partir d'aquí l'erupció va canviant fins fase de crosta, que pot deixar cicatriu residual permanent. Cap al 7è dia el nen podrà incorporar-se de nou a l'escola.

Encara que en la majoria dels casos la malaltia té un curs clínic benigne, les complicacions poden ser greus fins i tot en nens sense patologies prèvies: des de la sobreinfecció de les lesions, afectació ocular, pneumònies, encefalitis, etc . Sense oblidar la gravetat de l'afectació del fetus, si es produeix la malaltia materna abans de la 20 º setmana , o del nadó si la mare pateix la malaltia en els 5 dies previs al part o en els 2 dies següents a aquest.

La vacunació enfront de la varicel·la en la primera infància ha demostrat ser beneficiosa en nombrosos estudis i països amb vacunació universal com els Estats Units (des de 1995). A Europa uns països la tenen en el seu calendari oficial com Alemanya i als que no la tenen com a vacuna sistemàtica es troba disponible a les oficines de farmàcia per a la seva prescripció lliure.

A Espanya, les comunitats de Madrid i Navarra, des del 2006 i 2007 respectivament, tenien implantada la vacunació universal, així com Ceuta i Melilla. Les dades d'efectivitat publicades són espectaculars: a Navarra entre el 2006 i 2012 la taxa d'incidència ha disminuït un 97.3 % i la taxa d'hospitalització per varicel·la, en menors de 15 anys , ha disminuït un 89 %.

Davant el desproveïment, diferents societats científiques relacionades amb les vacunes han demanat a l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) que informi pels canals oficials del perquè de la mesura i a dia d'avui segueix sense fer-ho. L'AEMPS ha pres aquesta decisió, de gran impacte en la salut infantil, sense informar a la població ni als professionals sanitaris implicats.

L'European Medicines Agency (EMA) les manté autoritzades i recomanades i per descomptat no s'ha produït cap alerta al nostre país ni en cap altre, ni problemes de seguretat o qualitat de la vacuna, ni canvi en la fitxa tècnica.

La situació afecta de ple a la igualtat, ètica i legalment necessària per a tots els nens del nostre país i s'està privant l'ús d'aquest producte sanitari i dels seus demostrats beneficis a aquelles persones que decideixen la feina seguint la recomanació del seu pediatre .

Isabel Rubio Díaz és pediatre del Centre de Salut del Raval d'Elx.