Fins fa ben poc l'halitosi s'associava al consum de determinats aliments, una mala higiene bucal o problemes d'estómac. Les investigacions actuals apunten a la malaltia de les genives com l'origen de més del 80 dels casos de mal alè. Els bacteris implicades podrien migrar fins al sistema cardiovascular i afectar greument la salut global.

Combatre el mal alè no és només una qüestió d'imatge sinó una forma de millorar la salut de dents i queixals i disminuir els riscos cardiovasculars, de per si augmentats per la dieta occidental i un estil de vida carregat d'estrès i sedentarisme.

Segons explica el doctor Gustavo Camaño, la origen de la gran majoria dels casos de mal alè és la periodontitis, una malaltia de les genives coneguda generalment com piorrea. L'halitosi procedeix de l'emissió de gasos que realitzen els bacteris responsables de la malaltia que tenen una presència elevada a la boca dels qui la pateixen. A més, Camaño adverteix que durant la neteja bucal s'obvia la llengua, en la part distal es troben en gran nombre aquests bacteris.

La prevenció és clau per evitar el desenvolupament de la malaltia, que un cop desenvolupada no es pot curar, encara que sí detenir el seu avanç. Per això, és fonamental acudir a les revisions periòdiques al dentista, afegeix Camaño. Els símptomes que converteixen en urgent la visita a l'odontòleg són:

- Sagnat durant el raspallat de les dents.

- Inflamació de les genives.

- Presència de mal alè.

- Necessitat de prendre caramels o xiclets.

Així, l'halitosi pot ser només un símptoma inicial que adverteixi de la presència desequilibrada dels bacteris responsables a la boca sense que s'hagi desenvolupat encara la malaltia o bé ser el símptoma més evident del seu inici.

A més, el control de la malaltia passa per anar entre dues i tres vegades al dentista, realitzar un raspallat especial orientat a combatre la presència dels bacteris perjudicials i evitar hàbits com fumar o prendre cafè. Si es descuiden aquestes orientacions facultatives, la malaltia pot aguditzar i conduir a la pèrdua de peces dentals.