Tot i que el 60 per cent dels treballadors espanyols no s'absenta del seu lloc de treball quan pateixen els símptomes de grip o refredat, l'enquesta 'Grip i refredat: el veritable impacte en la societat espanyola', impulsada per Novartis, ha mostrat que el dimecres és el dia de la setmana que més absentisme laboral hi ha per aquests problemes.

En aquest sentit , Andalusia i València són les comunitats autònomes amb major nombre de persones que no acudeix a treballar per patir signes de grip o refredat , mentre que els ciutadans del País Basc són els que menys s'absenten , a causa de qüestions econòmiques o per la " obligació " que representa anar a treballar sota qualsevol circumstància .

Tant la grip com el refredat produeixen cansament i incomoditat i , de fet, el 88 per cent dels enquestats reconeixen sentir-se cansats , el 61 per cent incòmodes , el 37 per cent desmotivats i el 23 per cent deprimits . A més, el 47 per cent afirma sentir- letàrgic , adormit o cansat quan pateixen els símptomes .

En aquest sentit , l'estudi ha reflectit que els gallecs són els espanyols més susceptibles a sentir deprimits quan pateixen els símptomes de grip i refredat , mentre que els madrilenys són els que millor preparats estan psicològicament per encarar . A més , les dones són les que pateixen l'efecte més negatiu , patint un major nombre d'episodis de depressió i desmotivació que els homes . De la mateixa manera , les persones amb fills presenten pitjors símptomes .

D'altra banda , el 71 per cent dels enquestats reconeix gastar menys de 30 euros en medicaments quan pateixen els símptomes de refredat i grip , i fins a un 64 per cent va a comprar directament un fàrmac sense recepta a la farmàcia , sense passar per la consulta al metge .

La investigació ha mostrat també que el brou de pollastre és el complement favorit a la medicació contra els símptomes , sent Andalusia la regió amb més tradició i el País Basc la comunitat amb menor costum a consumir aquest plat .

A més, el 27 per cent evita el contacte físic , el 74 per cent escull beure aigua de forma regular com a mesura de prevenció principal , el 51 per cent usa els mitjans socials per trobar solucions per tractar el refredat i la grip , i el 81 per cent no practica esport quan pateix refredat i un 35 per cent no viatja .

" El comportament i l'estat d'ànim de la societat espanyola durant els processos gripals és heterogeni , encara que queda clar que l'enquesta demostra els efectes negatius que poden tenir aquests símptomes en el terreny personal , anímic i fins i tot econòmic i la importància de tractar amb medicaments adequats " , ha comentat el responsable mèdic de Consumer Health , Jordi Iborra .

Finalment , i malgrat els efectes , menys d'un terç dels enquestats assenyala que visitaria al seu metge en cas de patir refredat o grip i , no obstant això , mentre que el 29 per cent encara confia en remeis naturals i en el descans per sobreposar a la malaltia , gairebé dos terços van indicar que només desitjava comptar amb el alleugeriment ràpid que ofereix un medicament potent quan pateixen els símptomes de refredats i grip .