El primer que hem de tenir en compte quan parlem de depressió , és que es tracta d'una malaltia en majúscules, tan important com una grip o una diabetis . Moltes vegades caiem en l'error de considerar-la un mal menor , un simple baixada en el nostre estat d'ànim que es passa en uns dies . Res més lluny de la realitat. Els experts ens recorden que aquesta malaltia necessita ser tractada per un professional, amb un tractament farmacològic molt concret. Si no és així , correm el risc que s'allargui en el temps i, el que és més greu, que vagi a pitjor.

Si fem una ullada a les estadístiques, la depressió és el trastorn mental més freqüent a nivell mundial. Es calcula que el 25 % de les persones pateixen algun tipus de desordre en el seu comportament al llarg de la seva vida. En total, l'Organització Mundial de Salut (OMS) estima que 350 milions de persones pateixen aquesta malaltia.

Però, com podem detectar que realment estem travessant una depressió i no un simple baixada d'ànim? Moltes vegades resulta complicat perquè no s'expressa d'una forma clara i concreta. Els entesos en la matèria assenyalen que una tristesa generalitzada i persistent juntament amb la somnolència solen ser els primers símptomes que ens posen en alerta.

Sentiments de culpa, de manca de valor personal i pèrdua d'interès en activitats que abans resultaven agradables, també estan associats amb la depressió. En casos més extrems, podem patir atacs d'ira, agressions, irritabilitat o abús de substàncies, fins a arribar al suïcidi.

Aquesta llista de símptomes pot ser molt més àmplia ja que cada persona, independentment del seu sexe, pot expressar aquesta malaltia d'una manera diferent al que tots coneixem.

Ara que s'acosta la primavera, hem d'estar més alerta que mai doncs en aquesta època de l'any som més proclius a patir aquest trastorn del comportament. Si notem algun dels símptomes anteriorment esmentats, hem d'acudir a la consulta d'un especialista que ens diagnosticarà un tractament concorde al nostre estat anímic.