Una dieta amb molta carn i formatges pot ser tan nociva com el fumar , però un consum moderat de proteïnes és saludable després dels 65 anys d'edat , segons un estudi que publica avui la revista nord-americana Cell Metabolism .

Els investigadors van fer un seguiment de la dieta i les condicions de salut d'una àmplia mostra d'adults durant dues dècades i van trobar que el consum continuat i abundant de proteïnes animals fa que una persona tingui quatre vegades més probabilitats de morir de càncer que algú amb una dieta baixa en proteïnes .

El risc de morir de càncer és comparable al que corre una persona que fuma . El consum excessiu de proteïna no només apareix vinculat a un increment substancial en la mortalitat per càncer, sinó que les persones de mitjana edat que mengen molta proteïna d'origen animal, incloses carns , llet i formatge, són més susceptibles a una mort primerenca en general, segons aquesta investigació.

De fet els amants de la dieta amb alt contingut en proteïnes van ser un 74 per cent més propensos a morir dins del període d'estudi que els que consumien menys proteïnes i també van ser diverses vegades més propensos a morir com a conseqüència de la diabetis.

L'assumpte de quanta proteïna s'ha d'incloure en una dieta saludable ha estat controvertit per molt temps, agitat ocasionalment per la popularitat de les dietes amb alt contingut proteic com les de les marques Paleo i Atkins.

L'estudi de la USC va trobar que l'edat adulta no és una fase monolítica de la vida, ja que la biologia canvia a mesura que les persones envelleixen.

La proteïna controla l'hormona del creixement IGF- I, que ajuda en l'etapa de creixement del cos, però s'ha vinculat amb la propensió al càncer. Els nivells d'IGF -I cauen substancialment després dels 65 anys d'edat i això contribueix a un debilitament i pèrdua de múscul.

L'estudi porta a la conclusió que, si bé la ingesta elevada de proteïnes pot ser perjudicial en la mitjana edat, una dieta amb nivells moderats o alts de proteïna després dels 65 anys d'edat pot fer que les persones siguin menys propensos a les malalties.

Un aspecte important de l'estudi és que els investigadors van determinar que les proteïnes procedents de plantes, com ara les mongetes, no semblen tenir els mateixos efectes sobre la mortalitat que tenen les d'origen animal.

"La majoria de la gent a Estats Units menja gairebé el doble de les proteïnes que haurien ingerir i potser el millor canvi seria baixar la ingesta diària de totes les proteïnes però especialment les d'origen animal", va assenyalar Longo .

Les conclusions d'aquest estudi sustenten les recomanacions de diverses agències de salut segons les quals un consum saludable és d'uns 0,8 grams de proteïna per quilogram de pes corporal cada dia en l'edat mitjana.

Per exemple , una persona que pesa 59 quilograms hauria de consumir cada dia entre 45 i 50 grams de proteïna per dia amb una preferència per les proteïnes d'origen vegetal, com els llegums.

Els investigadors qualifiquen com a dieta amb alt contingut de proteïnes una en la qual almenys el 20 per cent de les calories procedents de proteïnes, incloses les proteïnes d'origen vegetal o animal .

Una dieta moderada inclou del 10 al 19 per cent de calories procedents de proteïna, i una dieta baixa és la que inclou menys del 10 per cent de proteïna .