Els professionals sanitaris s'han mostrat 'decepcionats' per la regulació del cigarret electrònic, aprovada al Congrés i que ara es tramita al Senat, per 'quedar-se curta' i han insistit en que la legislació d'aquest producte s'equipari a la del tabac tradicional.

En la roda de premsa, convocada per la Organització Mèdica Col·legial (OMC) i el Comitè Nacional per la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), els responsables de diverses societats mèdiques i científiques han descartat que el cigarret electrònic suposi 'una porta de sortida' al tabaquisme perquè la nicotina és 'tòxica i terriblement addictiva'.

El motiu de la convocatòria era l'aprovació per part de la Comissió de Sanitat de la Càmera Baixa, el passat 19 de febrer, de la nova Llei de Defensa de Consumidors i Usuaris en la que es recull la prohibició d'aquest producte als centres de l'Administració Pública, centres sanitaris i centres docents i formatius. Tampoc es poden fer ús d'aquests dispositius als mitjans de transport públics, ni als parcs infantils.

El president de la OMC, Juan José Rodríguez Sendín, ha mostrat la seva 'profundíssima decepció' amb aquesta normativa que, segons ha dit, no es correspon amb els 'compromisos verbals' del Govern per equiparar la seva regulació a la del tabac. Rodríguez Sendín s'ha preguntat com es pot produir una llei així de 'permissiva' quan està comprovat el dany que provoca la nicotina.

Per això, ha indicat que elaborarà un manifest per a que els senadors tinguin en compte l'opinió de les societats mèdiques i científiques.

En el mateix sentit s'ha pronunciar el president de la CNPT, Francisco Rodríguez Lozano, qui ha sostingut que és 'molt perillós' que els joves vegin als espais comuns de convivència l'ús d'aquests productes perquè els pot incitar al seu consum.

Rodríguez Lozano ha assenyalat que no està comprovat que el vapor que desprenen els cigarrets electrònics sigui inofensiu, al temps que ha mostrat la seva preocupació al no haver-se restringit més la seva publicitat.

Segons el text aprovat al Congrés, aquest producte no podrà publicitar-se en llocs, programes i horaris televisius destinats a menos de 18 anys. Per a Rodríguez Lozano, la normativa de la publicitat d'aquest producte ha de ser igual a la del tabac.

Així mateix, ha demanat que s'iguali la fiscalitat d'aquests productes a la dels cigarrets tradicionals perquè són igual d'addictius i els impostos i els preus alts tenen un efecte dissuasiu fonamentalment entre els joves.

Des de la Societat Espanyola d'Epidemiologia, Esteve Fernández ha afirmat que està clar que aquests cigarrets no són 'la porta de sortida' a l'addicció al tabac, sinó tot el contrari, poden ser l''entrada' a nous consumidors.

Ha explicat que hi ha evidències que és més difícil pels fumadors dels cigarrets electrònics abandonar l'hàbit, i que a més, solen fumar també el tabac tradicional.

La presidenta de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ), Pilar de Lucas, ha insistit en la idea que 'no està comprovat' que serveixi per deixar de fumar perquè no hi ha ensaigs clínics al respecte. Ha confirmat que sol·licitaven que la regulació s'equiparés a la del tabac o que es comercialitzés com a producte medicamentós per a que es tinguessin que fer obligatòriament ensaigs clínics.

En l'acte, també han intervingut responsables de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i comunitària (semFYC), de la Federació d'Associacions Científica-Mèdiques i de Nofumadores.org, així com un metge del servei càntabre de salut.

Aquest metge, Fernando Martín, ha explicat que la gent que ha deixat de fumar torna a recaure després d'utilitzar el cigarret electrònic, i ha indicat que el seu servei ha tingut un descens un 21 per cent del número de persones que reclamen ajuda per deixar el tabac. Al seu judici, molt que han començat a fer ús d'aquest producte ha sigut com a substitut del cigarret tradicional.