El repòs i dormir bé és indispensable per aixecar-se amb energia i tenir una vida més saludable. Dormir no és un simple descans, sinó que és un procés necessari on l'organisme renova la seva salut física i mental. Per aquest motiu, molta gent que pateix trastorns del son, se sent cansada, irritable o dispersa durant el dia.

Un dels desordres més comuns en l'àrea del son és l'apnea, que consisteix a realitzar pauses durant la respiració, d'almenys deu segons, o tenir respiracions superficials durant el son.

La durada de les pauses varia segons el cas i pot anar d'alguns segons fins a diversos minuts. La persona pot passar d'un somni profund a un de superficial durant les seves hores de "descans". Per determinar que existeix aquest problema han de produir-se almenys trenta apnees durant el son, que poden anar associades al despertar del pacient per una sensació de falta d'aire.

Arribar a la certesa de saber que es pateix apnea del son no és un camí fàcil i clar: primer, perquè el metge no sol detectar-ho en una consulta normal. Segon, perquè moltes vegades ni el mateix afectat ho sap i només s'adona del problema quan dorm amb algú que ho detecta.

Per això, el diagnòstic definitiu de l'apnea s'aconsegueix amb una prova anomenada polisomnografia: consisteix a col·locar uns elèctrodes en diferents parts del cos i connectar-los a un equip per vigilar les constants vitals (respiració, freqüència cardíaca, moviments...). Aquest registre proporciona informació veraç del nombre i intensitat de les apnees.

Tipus d'apnea

El tipus més comú és l'apnea obstructiva del son, es basa en una respiració superficial o pauses durant la respiració a causa del bloqueig de les vies respiratòries durant el son. Els músculs que mantenen les vies respiratòries obertes es relaxen fent que la llengua, les amígdales, el paladar tou i la úvula bloquegin repetidament la respiració. Quan finalment la persona pot respirar ho aconsegueix a través d'un ronc fort.

Els homes amb sobrepès o les dones que ja han passat la menopausa poden patir més freqüentment aquest trastorn encara que qualsevol persona, fins i tot nens, es pot veure afectada.

Un altre tipus d'apnea que no és tan comú és l'apnea central del son, molt pròpia de persones que pateixen certes malalties o que prenen algunes medicines. Aquest pacient no fa esforços per respirar durant períodes curts a causa d'una mala connexió en el senyal que envia el cervell als músculs respiratoris . És a dir, que les vies estan obertes però el pacient no fa l'esforç de respirar .

Finalment hi ha l'apnea mixta del somni per a aquells casos que comencen com una apnea central i acaben tenint un component obstructiu.

Tractaments

Com es tracta d'un problema crònic de salut seu tractament és per a tota la vida i inclouen des de variar els hàbits o estil de vida (perdre pes, situar-se en una posició adequada per dormir) fins a utilitzar mascareta nasal o realitzar cirurgia, en els casos més greus.

D'altra banda, si no es detecta l'apnea i no rep un tractament específic pot augmentar les arítmies del cor o la insuficiència cardíaca. A més, pot comportar tenir la pressió alta, més probabilitats de patir obesitat i diabetis així com un atac al cor o un ictus. Entre les conseqüències, pot comportar patir accidents de cotxe o a la feina.