Les dones embarassades que mengen una dieta "prudent" rica en verdures, fruites, grans sencers i que beuen molta aigua tenen menys risc de patir un part prematur, segons suggereix un estudi publicat al 'British Medical Journal'. Un patró dietètic "tradicional" de patates cuites, peix i verdures cuites també es relaciona amb un risc significativament menor.

Encara que aquests resultats no poden establir la causalitat, recolzen el consell dietètic a les dones embarassades de menjar una dieta equilibrada que inclogui verdures, fruites, grans sencers, peix i beguin aigua. El part prematur (abans de les 37 setmanes d'embaràs) s'associa amb un pes significatiu a curt i llarg plaç, mala salut i implicat en quasi el 75 per cent de totes les morts de nounats.

L'evidència mostra que els hàbits alimentaris de la mare poden afectar directament al seu fill al néixer, pel que els investigadors amb seu a Suècia, Noruega i Islàndia es van disposar a examinar si existeix una relació entre la dieta materna i el part prematur. Per això, analitzaren els naixements prematurs de 66.000 dones entre 2002 i 2008.

Per ser incloses a la investigació, les participants tenien que estar lliures de diabetis, haver donar a llum en viu i completar un qüestionari de freqüència d'aliments validant els hàbits alimentaris durant els primers quatre o cinc mesos d'embaràs.

Es van tenir en compte els factors que poden haver afectats als resultats (coneguts com a factors de confusió), incloent l'edat de la mare, antecedents de part prematur i l'educació. El part prematur es defineix com l'entrega entre la setmana 22 i la 37 d'embaràs.

Els investigadors identificaren tres patrons dietètics diferents, interpretats com "prudent" (verdures, fruites, olis, aigua com a beguda, cereals integrals, pollastre, pa ric en fibra), "occidental" (aperitius salats i dolços, pa de motlle, postres, productes càrnics processats) i "tradicionals" (patates, peix, salsa de carn, verdures cuites, llet baixa en grassa).

Entre les 66.000 dones embarassades, es van produir 3.505 parts prematurs (5,3 per cent). Després d'ajustar per diversos factors de confusió, l'equip trobà que un patró de dieta "prudent" en general es va associar amb una reducció significativa del risc de part prematur, especialment entre les dones que donaven a llum per primera vegada.

També van detectar una reducció significativa del risc de part prematur pel patró de dieta "tradicional", encara que el patró de dieta "occidental" no s'associà de forma independent en el part prematur. Això indica que és més important que excloure totalment els aliments processats, el menjar ràpid, el 'menjar basura' i els entrepans i augmentar la ingesta d'aliments associats amb un patró de dieta prudent, segons els autors.