Aquesta setmana s´ha posat en funcionament a l´Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta el projecte "Un malalt, un lector", que posa en contacte els pacients ingressats amb voluntaris que els llegeixen llibres en veu alta. El servei arriba de la mà de l´associació BiblioArreu, la Biblioteca Pública de Girona i l´associació de Voluntaris de La Caixa, que han rebut una formació específica per a dur a terme aquest acompanyament a les habitacions del centre sanitari.

Els usuaris que desitgen rebre aquest servei, del qual en tenen coneixement a través de cartells i del canal de televisió gratuït de les habitacions, truquen a la Fundació La Caixa i la seva petició queda recollida. Aleshores es posa en contacte aquest pacient amb un voluntari, que el mateix dia va a l´habitació indicada per a compartir amb l´usuari la lectura del llibre que desitgi. No obstant, el voluntari també podrà fer els seus suggeriments en funció de les necessitats o circumstàncies del pacient que hi estigui interessat.

Aquest nou servei gratuït s´emmarca en la voluntat de fer del Trueta un hospital amable, i complementa el que es va posar en marxa fa mig any gràcies als mateixos actors, i que ha servit per acostar tot el fons documental prestable de la Biblioteca pública de Girona als pacients hospitalitzats al Trueta i els seus familiars. Des d´aleshores, una voluntària de l´Associació -i tècnica de biblioteca- tres cops a la setmana es desplaça fins al Trueta on ofereix a tots els pacients ingressats i als seus acompanyants la possibilitat de passar una millor estona llegint un llibre o una revista, veient una pel·lícula o escoltant música.

El pacient pot retornar el material al mateix hospital abans de marxar d´alta en una bústia situada al punt d´informació o bé un cop al seu domicili, simplement portant-lo a la biblioteca més propera, que farà les gestions oportunes per retornar-lo a la Biblioteca Pública de Girona a través del servei de Préstec Interbibliotecari.