Un equip de científics internacionals ha creat el primer "cromosoma de disseny" a partir de llevat sintètica, fet que suposa un avanç fonamental en l'àrea de la biologia sintètica , segons un estudi publicat avui a la revista Science.

Els investigadors, liderats per Jef Boeke del Langone Medical Center de la Universitat de Nova York, van generar la primera còpia artificial d'un cromosoma de llevat.

En una investigació que ha comptat amb esforços de científics als Estats Units i Europa, i que s'ha prolongat durant més de set anys, els científics van aconseguir tallar, dividir i manipular l'ADN del llevat utilitzada per fer cervesa fins a aconseguir el primer cromosoma fabricat íntegrament en un laboratori.

Els científics van començar amb els fragments disponibles d'ADN i els van anar afegint a altres grans, i els van agregar després a cèl·lules de llevat, de manera que finalment van aconseguir produir una versió totalment artificial del cromosoma.

L'assoliment és considerat una gran troballa dins de la biologia sintètica, que busca dissenyar organismes des dels seus principis més bàsics.

Encara que s'havia aconseguit ja construir cromosomes de bacteris i virus, aquesta és la primera vegada que es crea un cromosoma per un organisme eucariòtic, que són més complexos (estan compostos per cèl·lules amb nuclis diferenciats i citoplasma organitzat).

D'aquesta manera, aquest primer cromosoma sintètic permetrà avançar en la investigació per produir noves medicines i també biocombustibles .