Mesurar l'edat pulmonar dels fumadors que volen deixar el tabac incrementa en un 10% els pacients que aconsegueixen finalment deixar de fumar, segons el metge de la Unitat de Control del Tabac de l'Institut Català d'Oncologia, el doctor Esteve Fernández.

Així ho ha explicat durant la IX Jornada de Tabaquisme que s'està duent a terme aquest divendres al matí a la Universitat de Lleida (UdL). Fernández ha explicat que l'edat pulmonar d'una persona que ha fumat un paquet diari durant 15 anys és uns 20 anys superior a la seva edat biològica i que, saber que deixant el tabac es pot arribar en sis mesos a compensar l'edat pulmonar i la real, motiva els pacients a aconseguir-ho.

La Unitat de Tabaquisme de l'Hospital de Santa Maria de Lleida, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) i el Grup de Treball en Tabaquisme de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL), han organitzat la IX Jornada de Tabaquisme sota el títol 'De la recerca a la consulta: els beneficis pel pacient', amb l'objectiu d'actualitzar les recents aportacions de la recerca en la vessant clínica i terapèutica que facilitin el procés de deshabituació del tabac i la millora del pacient. La jornada, que ha tingut lloc aquest divendres al matí a l'auditori de l'Edifici Transfronterer de la UdL, ha comptat amb 150 inscrits, el 80% dels quals vinguts de fora de Lleida.

Segons ha explicat el doctor Francesc Abella, de la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital de Santa Maria, actualment el 24% de la població és fumadora (un 2% menys que fa 4 anys i un 50% menys que en fa 30) i "el que volem aconseguir és que els nostres pacients deixin de fumar i que la població entengui que el tabac és una conducta que ha de passar a la història", ha dit.

Al llarg de la jornada s'han presentat estudis novedosos, tant d'intervenció per prevenir el tabaquisme en els adolescents, com per motivar els pacients fumadors per deixar de fumar a partir de paràmetres bàsics per a la seva salut com és el cas del càlcul de l'edat pulmonar. Amb aquesta tècnica, que consisteix en calcular l'edat pulmonar del pacient a partir d'una espirometria i que s'utilitza des de fa dos anys a la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital de Santa Maria de Lleida, s'ha aconseguit augmentar un 10% el número de pacients que deixen de fumar.

En aquest sentit, el doctor Esteve Fernández, metge de la Unitat de Control del Tabac de l'Institut Català d'Oncologia, ha explicat que l'edat pulmonar d'una persona que ha fumat un paquet diari durant 15 anys és uns 20 anys superior a la seva edat biològica i que, el càlcul de l'edat pulmonar del pacient el motiva a continuar el procés de deshabituació, ja que el seu esforç es veu reflectit en una millora de la seva capacitat pulmonar passats sis mesos.

Al llarg de la jornada, el doctor Esteve Fernández, ha estat l'encarregat de donar una visió global de la recerca que es fa a Catalunya relacionada amb els efectes del tabac sobre la salut, així com la recerca que es duu a terme en la vessant preventiva, per evitar que la població comenci a fumar o per conscienciar als fumadors dels efectes que aquesta conducta poden tenir en la seva salut.

El doctor Fernández ha destacat la importància de la prevenció entre els més joves com és el cas de l'experiència presentada durant la jornada per la infermera Amparo Valdivieso duta a terme amb els alumnes d'ESO de Tarragona i Reus entre els cursos 2007/2008 i 2010/2011, amb la finalitat de reduir la incidència del tabaquisme entre els joves. Aquest programa va posar en pràctica activitats transversals des de 1r a 4t d'ESO on els alumnes prenien consciència d'aspectes com els efectes addictius del tabac i com el consum pot afectar la seva salut. Els resultats presentats mostren que aquesta intervenció redueix en un 20% el número de joves que s'inicien en el consum tabac, una molt bona iniciativa si es té en compte que actualment, el 5% dels infants de 12 anys fumen.