L'any passat es van diagnosticar uns 28.000 nous casos de càncer de còlon a Espanya, fet que el converteix ja en el tumor maligne de més incidència en la població, però es tracta d'un dels tumors amb millor pronòstic si es detecta a temps, explica el doctor Antonio Barrasas, expert de la Societat Espanyola d'Oncologia Quirúrgica (SEOQ), qui estima que en les fases inicials (fins a un estadi en Fase I) la cirurgia oncològica permet superar fins al 95 per cent dels tumors.

La cirurgia oncològica és el tractament més freqüent, i, segons assenyala a Europa Press amb motiu aquest dilluns del Dia Mundial de Càncer de còlon, "és l'única manera en què podem tenir alguna opció de curar-nos, mentre que la radioteràpia i la quimioteràpia ajuden que, traient el tumor, ens puguem curar".

Sovint el càncer de còlon no produeix símptomes en les fases inicials i la majoria comença amb un petit pòlip a la paret del còlon que augmenta de mida. "L'ideal és detectar-lo abans que hagi símptomes", encara que no és el més freqüent, per tant el pacient ha d'estar alerta davant d'un sagnat amb la femta, un canvi en el ritme intestinal o l'aparició en femta de pus o moc no freqüent.

Ara per ara, les proves de cribratge són fonamentals per a la seva detecció primerenca, inicialment per això s'està utilitzant la detecció de sang oculta en la femta que permet seleccionar els pacients als quals fer la colonoscòpia.

Precisament, el Ministeri de Sanitat incloïa dins de la cartera bàsica de Sistema Nacional de Salut el cribratge poblacional de càncer de còlon, amb la recomanació de protocolatzar-se en la població d'entre 50 i 69 anys.

Aquesta prova, que és ideal per detectar el pacient candidat d'una colonoscòpia -que és la prova que confirmarà si hi ha un tumor -hauria d'estar incorporada encara que no totes les comunitats, però Barrasa recorda que "l'aprovació ens ha enxampat en un moment delicat econòmicament", el que fa que encara no totes les comunitats realitzen aquesta prova.

Barrasa recorda que, en les fases inicials o quan és una lesió precancerosa, "es curen pràcticament sempre" i, afortunadament, es detecten molts casos. En aquests pacients, després de l'extirpació, es pot parlar de remissió de la malaltia, en casos extraordinaris pot tornar a aparèixer en els dos anys posteriors, encara que el que no és tan estrany és que aparegui un altre en un lloc diferent al ja tractat.

Tanmateix, hi ha un percentatge de tumors que arriba a metàstasi, en aquests casos "també és curable encara que les possibilitats d'aconseguir-ho baixen considerablement", el tractament d'aquest pacient és més "complex" quirúrgicament, ja que obliga a una atenció multidisciplinària i més personalitzada per "establir una estratègia".

El doctor destaca la "consciència relativa" que la població té sobre la malaltia, "Molts pacients té algun familiar que ha tingut càncer de còlon; aquest càncer afecta gairebé al 6 juny de la població, el que significa un de cada 20 persones, de manera que la major part coneix algú que l'ha patit", explica.

Entorn del 80 per cent dels casos de càncer de còlon són esporàdics, el que significa que la seva causa és inespecífica o indeterminada. L'altre 20 per cent dels càncers de còlon són hereditaris. Les persones amb un familiar de primer grau amb càncer de còlon tenen més probabilitats de patir la malaltia.

Segons la seva opinió, no existeix un coneixement sobre la malaltia com el càncer de mama, ni sobre les mesures de detecció com amb les mamografies, "però la major part de la gent quan veu sang se solen espantar i va al metge".

Pel que fa a la intervenció, Espanya està en un nivell "òptim" en el tractament del càncer de còlon, tant en el sistema nacional de salut com en la intenció que es dóna des dels hospitals privats", "no cal que ningú surti d'Espanya per ser tractat", afirma.

Quant a l'abordatge de la malaltia, "en els últims anys ha canviat en diversos sentits", recorda, "ara es detecta més precoçment molts tumors i, per tant, es curen més, els tractaments són menys agressius tant de quimio com de cirurgia i ha canviat el tractament de la malaltia estesa amb la introducció de diferents especialitats i dels equips multidisciplinaris ha significat un gran canvi ".